14-szeres szorzó – szemérmetlenül drága a kaja-pia a fapadosokon

Hatalmas a haszon a kaján és a pián a fapados járatokon. Az emberek ugyanis általában nem számolnak azzal, hogy az olcsó járat jó drága lehet, ha ott valaki enni és inni is akar. A Kayak nevű nemzetközi szervezet összehasonlította a fapadosok árait azokkal, melyeket a szupermarketben kell fizetni.

A Le Figaro szedett össze néhány részletet: a kifli egy átlagos földi boltban 17 eurócentbe kerül Franciaországban, a levegőben egy fapadoson 2 euró 50 cent – írja a vilagszam.hu. Miközben Párizsban az elit pékségek se számolnak többet egy eurónál. A Kit-Kat csokiszelet ára 566 százalékkal magasabb a levegőben egy fapados járaton.

A legnagyobb haszon persze az italokon van, hiszen kaja nélkül még kibírják az utasok a fapadosok mérsékelt kényelmét, de inni egy idő után mindenkinek muszáj. Persze az alkoholt fogyasztók járnak a legrosszabbul: a narancslé ára az ötszöröse a földi szupermarket árnak, míg sör esetében ez már 600 százalék. Bornál pedig – ne feledkezzünk meg róla, hogy francia felmérésről van szó – 1400 százalék Párizsban az éttermekben 5-6 szoros árat kérnek, a fapados járatokon ennek több mint a dupláját.

A Kayak felmérése kimutatja: nincs nagy különbség e tekintetben a fapados járatok között. Sőt a legtöbb még külön fel is hívja a figyelmet arra, hogy a repülőtéren vásárolt enni- vagy innivaló súlytöbbletet jelent. Meg persze biztonsági kockázatot is, hiszen az ellenőrzés mindig szigorúbb. A reptéri árak is magasak, de eltörpülnek a fapados járatok méregdrága összegeihez képest, melyek a család esetében akár el is gondolkodtathatják a döntéshozókat: vajon tényleg olyan olcsó-e fapadossal repkedni a világban?

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez