Le fogja hallgatni a főnököd a mobilodat?

Nagyon nem örülnek a cégek, ha csak véletlenül is elkottyintanak ezt-azt az üzletről az alkalmazottak. Az esetleges elszólások kiszűrésére új technológiát fejlesztett az oroszországi InfoWatch. A módszer azonban több szempontból is aggályos.

Az információ kiszivárogtatás komoly gondot okoz a cégeknek. Az alkalmazottak akaratlanul is kiadhatnak fontos adatokat. A nehézséget most a számítógépes biztonsági megoldásokat kínáló cég, a Kaspersky Lab egyik alapítója, Natalia Kaszperszkaja próbálja orvosolni. InfoWatch nevű cégével egy olyan új programot fejlesztett, amely lehetővé teszi a munkaadóknak, hogy lehallgassák az alkalmazottak munkahelyi telefonbeszélgetéseit.

A rendszer egy mini bázisállomáson, amely a kijelölt területen felerősíti a mobiltelefonok jeleit. Azokat pedig egy gép (határozottan hangsúlyozzák a készítők, hogy nem ember) bizonyos kulcsszavak mentén átszűri és elemzi – tájékoztatott a jelentős orosz napilap, a Kommerszant.

Persze azonnal felvetődik a kérdés, mennyire etikus ez a módszer. Éppen ezért – mondta el Kaszperszkaja – kizárólag a céges sim-kártyák vizsgálatát javasolják majd a vállalatoknak. Ez persze a jogvédőket nem nyugtatja meg.

Először is a módszer ellentmond az orosz alkotmány 23. pontjának, amely szerint az állampolgároknak joguk van a magánélethez és a telefonbeszélgetések titkosságához. Az az előírás is problémát okozhat, amely alapján kötelező előre tájékoztatni a betelefonálót arról, hogy a cég rögzíti, és később elemzi a beszélgetést.

Hogy érdeklődik-e már valaki a fejlesztés iránt, arra nem tért ki a Kommerszant.

Kép: pexels

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez