Trump már majdnem olyan népszerű, mint Clinton

Tulajdonképpen mit keres itt Donald Trump az üzletember? – kérdezgették sokan az amerikai elnökválasztási kampányt figyelve fél évvel ezelőtt. Mostanra nem hogy nem esett ki, de már a második legnépszerűbb az elnökjelölt-aspiránsok között a provokatív kijelentéseiről is ismert Trump.

Az amerikai társadalom 41 százaléka a demokrata Hillary Clintont, 40 százaléka pedig a republikánus Donald Trumpot látná szívesen a Fehér Ház élén – derült ki a Reuters/Ipsos legfrissebb közvélemény-kutatásából. A maradék 19 százalék egyelőre nem tud dönteni.

Azután emelkedett Trump népszerűsége, hogy az előválasztások során kiütötte a nyeregből Ted Cruz texasi szenátort és John Kasich ohiói kormányzót. Így ma már nyílt titoknak számít, hogy Donald Trump lesz a republikánusok elnökjelöltje.

Ez alapján még nem kell kétségbeesniük azoknak, akik elképzelhetetlennek tartják, hogy Donald Trump legyen az Egyesült Államok következő elnöke. Mert bár a Reuters/Ipsos felmérései igen megbízhatóak, mégis csak az elektori kollégium dönti majd el a kérdést november 8-án.

Mindenesetre eddig sem Hillary Clinton, sem Donald Trump nem győzték még meg a választókat elnöki képességeikről – mérte fel a Reuters/Ipsos egy korábbi kutatása. Eszerint nem bíznak abban, hogy a két politikus képes megfelelően kezelni a gazdaságot, a hadügyeket, illetve, hogy kellően erkölcsös életet élnek.

A közvéleményt az is erősen befolyásolhatja, milyen kollégákat választanak majd maguk mellé az elnökjelöltek. Vélhetően Clinton egy liberális alelnökkel, Trump pedig egy igazi, és tapasztalt konzervatív politikussal tudná megnyerni magának a szavazókat.

Kép: Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez