Puytin fenyegetve érzi Oroszországot

Vlagyimir Putyin szerint igen! Az orosz elnök katonai vezetők előtt hangsúlyozta: Moszkva nemzetbiztonsági fenyegetésnek tekinti azt, hogy Romániában egy NATO rakéta támaszpont a héten operatívvá vált. A Deveselu támaszpont az amerikai és román álláspont szerint védelmi célokat szolgál. Putyin viszont úgy látja: bármikor elhelyezhető a romániai támaszponton Cruise cirkáló rakéta is. Orosz álláspont szerint ez az amerikai-orosz rakéta egyezmény megsértése. Ennek az egyezménynek az a lényege, hogy a NATO nem telepít támadó rakéta rendszereket Oroszország határai mentén.

Az orosz elnök katonai vezetők előtt hangsúlyozta: Moszkva nemzetbiztonsági fenyegetésnek tekinti azt, hogy Romániában egy NATO rakéta-támaszpont a héten lényegében hadrendbe állt. A Deveselu támaszpont az amerikai és román álláspont szerint védelmi célokat szolgál. Putyin viszont úgy látja: bármikor elhelyezhető a romániai támaszponton Cruise cirkáló rakéta is. Orosz álláspont szerint ez az amerikai-orosz rakéta egyezmény megsértése. Ennek az egyezménynek az a lényege, hogy a NATO nem telepít támadó rakéta rendszereket Oroszország határai mentén.

Miért kezdte meg a NATO rakéta támaszpontok létesítését a Varsói Szerződés egykori államaiban nevezetesen Romániában és Lengyelországban?

Egy lengyelországi támaszpont alapkő letételénél az USA védelmi miniszterének egyik helyettese ezt az orosz fenyegetéssel indokolta. A támaszpont a tervek szerint 2018-ban készül majd el Lengyelországban.

A NATO Grúzia és Ukrajna miatt kezdett el gyanakodni Moszkva szándékait illetően. Grúziában az orosz csapatok erőszakkal elszakítottak két tartományt a kis kaukázusi köztársaságtól. A korábban Ukrajnához tartozó Krímet Oroszország annektálta. Ebből sokan arra következtettek Washingtonban, Varsóban és Bukarestben, hogy Oroszország ki akarja terjeszteni a befolyását a térségben, és közben nem tartja tiszteletben a határokat sem. Ezért rendelte el Bush amerikai elnök a rakéta pajzs rendszer kiépítését Oroszország határának közelében. És ez az, amit Putyin orosz elnök országa elleni fenyegetésnek tekint.

Fotó: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez