Óriáscsótányt hozott a posta

Kínai vámtisztek óriási élő csótányokat találtak külföldről érkező csomagokban Csengtu városában. Nem ez az első alkalom, hogy Németországból egzotikus rovarok érkeznek a helyi gyűjtőknek.

Úgy tűnik Csengtu városában nagy az igény a különleges és óriási rovarokra. A vámtisztviselők most ismét kellemetlen postára bukkantak: műanyag dobozokban óriási élő csótányok és más rovarok voltak. A dobozokon apró lyukak voltak, hogy annak lakói kapjanak levegőt, de a szúrós bűz miatt hamar szemet szúrtak a vámon. A jelentések szerint a rovarok háromszor akkorák, mint a Kínában előforduló csótányok.

SCMPOSTNem ez volt az első alkalom, hogy élő rovarok érkeztek Csengtuba. A város edzett vámtisztjei már nem lepődnek meg ezen, találkoztak már ugyanis óriási hangyákkal, pókokkal, és lárvákkal is.

Az online fórumokon rendszeres vita tárgya a téma. A bogarakat gyakran tenyésztés miatt rendelik, más egzotikus állatok táplálékául, vagy csak azért, mert szeretik őket.

Kínában egyébként azok, akik különleges fajokat próbálnak behozni az országba, fekete listára kerülnek. Az ilyen tartalmú küldemények, illetve a rovarok/állatok behozatala tiltott, így a fent említett dobozok is visszakerültek a feladóhoz. Ez az úgynevezett rovar, növény, zöldség, gyümölcs-és állatkarantén. Csak Pekingben tavaly 3029 esetben foglaltak le a hatóságok állatokat, növényeket, melyeket postával próbáltak bevinni Kínába. Ezek a fajok a kínaiak szerint magas kockázatot jelentenek az ökológiai biztonságra. Egyes bogarak, mint például az erősen mérgező békák és pókok különösen negatívan hathatnak a környezetre és az élővilágra. Bizonyos gombafajok, állatok esetében azt is feltételezik, hogy a gazdaságra, sőt az emberek egészségére is rossz hatással lehet.

Most azt remélik, hogy a feketelista segít visszaszorítani az illegális rovar-és állatkereskedelmet. Eddig csupán pénzbírság járt a szabálysértésért. Tavaly a kínai hatóságok 980 ezer káros faj behozatalát akadályozták meg, de a szám évről-évre 20 százalékkal nő.

b083fe955fd618599b6718

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez