Félelem és rettegés Kadhafi szülővárosában, ahol az Iszlám Állam uralkodik

El vagyunk átkozva! – mondta Ali, aki részt vett a felkelésben Kadhafi ellen 2011-ben. Akkor mindenki tele volt reménnyel. Ebből semmi sem maradt, miután 2014-ben megjöttek az Iszlám Állam külföldi harcosai Szirt városába.

A 80 ezer lakosú egykori kalózkikötő kísértetváros lett. Bevezették a sariát. Teljes az alkoholtilalom. 49 nyilvános kivégzés volt egy év alatt. A keresztrefeszítés vagy a lenyakazás nyilvános esemény, melynek célja a megfélemlítés. A lakosságot kihajtják a terekre, ahol narancsszínű pizsamában várakoznak a halálra ítéltek. Miért e furcsa öltözék? Mert Guantánamón az amerikaiak ilyen rabruhát adtak az iszlamista terroristákra. Mindez a Human Rights’ Watch nemzetközi emberijogi szervezet legfrissebb jelentéséből derül ki.

A lakosság jelentős része elmenekült, mert nincs munka, nem működnek se a kórházak, se az iskolák. Csakis a Korán- iskolákat engedélyezi az Iszlám Állam. A fanatikus szervezet 1800 harcosa ellenőrzi Kadhafi szülővárosát. Összesen körülbelül 3000-en vannak. Döntő többségük külföldi. Honnan jöttek? Többségük a szomszédos Tunéziából. A határ le van ugyan zárva, de az iszlamista terroristáknak van pénzük. A tunéziai harcosokon kivül vannak még egyiptomiak, szírek, sőt van, aki Szaúd-Arábiából érkezett Líbiába.

Az Iszlám Állam 200 kilométeres partszakaszt ellenőriz Líbiában, mindössze 500 kilométerre az Európai Unió déli határától. Vasfegyelem van: mindenki nekik engedelmeskedik – vagy meghal. Miben reménykednek a város lakói? A külső segítségben. Saját erőből nem tudják legyőzni az Iszlám Államot a líbiai kikötővárosban, ahol a félelem és a rettegés az úr.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez