Miért lőtték ki az amerikaiak Manszúr mollát?

Dróncsapás ért egy autót Pakisztán és Afganisztán határán. A Pentagon szerint az autóban utazott Aktár Manszúr molla és egy másik tálib főnök. Az adatok értékelése még folyamatban van, de a washingtoni hadügyminisztérium szerint valószínű, hogy az afganisztáni tálibok főnöke meghalt. A drón csapást személyesen Barack Obama amerikai elnök hagyta jóvá.

Aktár Manszúr molla tavaly július óta állt az afganisztáni tálibok élén. Akkor a tálibok is elismerték, hogy a félszemű Omár molla, az egykori legendás vezér meghalt. Manszúr az ő helyettese volt, így szinte automatikusan követte a parancsnoki poszton. Manszúr épp úgy, mint Omár nemcsak katonai, de vallási vezér is volt.

A tálibok amerikai és pakisztáni támogatással azt követően foglalták el Afganisztánt, hogy a Szovjetunió kivonta onnan csapatait. A tálibok iszlamista diktatúrát vezettek be Afganisztánban. Meghívták Oszáma bin Ládent, aki Afganisztánban tervelte ki a szeptember 11-i támadást az Egyesült Államok ellen. Bush akkori amerikai elnök e támadás miatt rendelte el Afganisztán lerohanását. Ezt követetően a tálibok a pakisztáni határvidékre helyezték át a központjukat. Manszúr sejk is az afgán-pakisztáni határ pakisztáni oldalán autózott, amikor eltalálta egy drón.

Az USA szisztematikusan leszámol az iszlamista vezérekkel, akik egykor a szövetségesei voltak. Oszáma bin Ládent 2011 májusában ölték meg amerikai kommandósok Pakisztánban. Az amerikaiak kivonták csapataik nagy részét Afganisztán területéről, és attól tartanak, hogy a tálibok ezt kihasználják és megbuktatják a nyugatbarát rendszert, hogy újra bevezessék a sariát Afganisztánba.

(Visited 1 times, 1 visits today)

1 hozzászólás ehhez a cikkhez

  1. kakambuki

    “Miért lőtték ki az amerikaiak Manszúr mollát?” A mondat helyesen: Miért csak most lőtték ki az amerikaiak Manszúr mollát?

    Válasz

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez