Megdöbbentő titkokat tár fel az állítólag 256 éves ember

A 256 éves öregember halála előtt megtörte a csendet, és érdekes titkokat tárt fel a világ előtt.

Hány évet élt a világ legidősebb embere? Li Csing Jüen állítólag megdöbbentő módon 256-ot. És ez nem mítosz, vagy mese – állítják a kínaiak.

A New York Times 1930-as cikkében olvasható, hogy Wu Csung-csie, a kínai Csengtu Egyetem professzora rátalált a császári kormány dokumentumaira, melyekben boldogságot kívánnak Li Csing Jüennek 150. születésnapja alkalmából,  1827-ben. 1877-ben már a 200. születésnap alkalmából született gratuláció. 1928-ban a New York Times tudósítója azt írta, hogy Li szomszédságában sok idős férfi van, akik szerint már nagyapjuk ismerte őt – mikor kicsik voltak,  akkor Li már felnőtt ember volt.

Li Csing Jüen állítólag gyógynövényekkel foglalkozott már 10 éves korában, és a hegyekben olyan növényeket gyűjtött, melyek hosszú élettel jutalmazzák fogyasztójukat. Majdnem 40 évig úgy élt, hogy gyógynövényeket fogyasztott csupán, például ginzenget. 1749-ben, 71 évesen csatlakozott a kínai hadsereghez, mint a harcművészetek tanára. Állítólag kedvelt tagja volt a közösségnek, 23 alkalommal nősült meg, és több mint 200 gyermeket nemzett. Az általánosan elfogadott történet szerint Li tudott írni és olvasni, és 10 éves korában már számos ázsiai országot bejárt, hogy gyógynövényeket gyűjtsön. Életének első 100 évét ennek a tevékenységnek áldozta. Aztán elkezdte a füveket árulni másoknak, de közben persze ő maga továbbra is ezeken élt.

Li-Ching-Yuen

Nem ő volt az egyetlen

Egyik tanítványa szerint Li egyszer találkozott egy 500 éves férfival, aki megtanította a csikung egészségmegőrző gyakorlatokra és táplálkozási szabályokra, melyek segítenek sokáig élni. Persze amellett, hogy milyen életmód a hasznos, mást is tanulhatunk tőle.

Li halálos ágyán ezt mondta:

„Mindent megtettem, amit meg kellett tennem ebben a világban.”

Sokan lehetségesnek tartják, hogy békés utolsó szavai a hosszú és sikeres élet egyik legnagyobb titkára utalnak. Miközben mi, nyugatiak az öregségre úgy tekintünk, mint olyasmire, amit „le kell győzni”, különböző orvosi műszerekkel, beavatkozásokkal és gyógyszerekkel.

A hosszú élet titka

Lit természetesen megkérdezték, hogy mi a hosszú élet titka. Íme a válasz:

„Legyen csendes a szíved, ülj úgy, mint egy teknős, légy fürge, mint egy galamb, és aludj úgy, mint egy kutya.”

Azt is mondta, hogy a belső nyugalmat és békét kombinálta légzési technikákkal, melyek szintén fontosak a hosszú élethez.

Miért nehéz elhinni?

A nyugati világban az átlagosan várható életkor jelenleg valahol 70-85 év között van, miközben kivételes esetekben az emberek elélnek akár 100-nál több évig is. Sokszor hallunk Indiában, Japánban élő idősekről, akik már 110 fölött járnak. Ám azért a gondolat, hogy valaki több mint 200 évet éljen, rendkívül gyanús. De miért?

Talán azért, mert fárasztó életmódot élünk? Mert jelen van az életünkben a stressz, szennyezett levegőt szívunk be,  nem mozgunk rendszeresen, vagy mert egészségtelenül táplálkozunk?

Azok, akik szabadidejüket a természetben töltik, légzési technikák gyakorlásával és meditációval, bizonyították, hogy mindez javítja a szellemi, fizikai és lelki egészséget. Ezekhez kapcsolódik a megfelelő alvás is.

Vajon, ha mindenki úgy élne, ahogy Li élt maga idejében, mindnyájan megélnénk a 100 éves kort? Vagy akár többet is?

(Visited 43 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez