Észak-Korea fura urának nagynénje kisvállalkozó New Yorkban

Mindenki tudta, hogy Kim Dzsong Un a trónörökös Észak Koreában – nyilatkozta a nagynéni a Washington Postnak. Kim Dzsongun nyolc éves korában tábornoki egyenruhát kapott apjától, aki vaskézzel irányította világtól elzárt országát. A nyolcéves kisfiú előtt az egész tábornoki kar meghajolt: így jelezték, hogy elismerik a Kim dinasztia harmadik nemzetének urát.

Észak Korea kommunista rendszerét Kim Ir Szen alakította ki. Ő szovjet századosi egyenruhában érkezett meg szülőföldjére 1945-ben, ahol fokozatosan teljhatalomra tett szert. Halálát követően fia, Kim Dzsong Il uralkodott egészen 2011-ig. A mostani diktátor 1984-ben született – mondta a nagynéni. Jóval fiatalabb tehát mint eddig gondolták.

Ko Jongszuk asszony, aki a diktátor mamájának a nővére, elmondta a Washington Postnak, hogy neki is van egy hasonló korú fia. A két gyerek jó barátságban volt egymással. Ezért is esett az asszonyra a választás: ő felügyelte Kim Dzsong Un tanulmányait Svájcban. Nem volt vele sok probléma. Igaz, hogy egyáltalán nem volt toleráns és gyakran kapott dührohamot. Nem szeretett tanulni, de imádta a kosárlabdát. Az eszményképe Michael Jordan volt. A Chicago Bulls sztárját később meg is hívta Észak Koreába. Ő nem ment el, de híres csapattársa Dennis Rodman, a Féreg igen. Többször járt Phenjanban a diktátor meghívására.

Az ifjú Kim Dzsongun elhanyagolta a tanulmányait, mert nagyon szeretett játszani. Amikor édesanyja emiatt szemrehányást tett neki, akkor nem szólt egy szót sem. Azután viszont az akaratos kisfiú éhségsztrájkba kezdett, hogy így kényszerítse rá akaratát a családra. Édesapja ezt követően erősítette meg, hogy ő lesz a Kim dinasztia következő uralkodója Észak Koreában.

A nagynéni családjával együtt 1998-ban nem tért haza Svájcból, ahol a trónörökös tanulmányaira felügyelt, hanem az Egyesült Államokba menekült. Jelenleg álnéven ott élnek. Első interjújukat a Washington Postnak adták Észak-Korea fura uráról.

Kép: Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez