Brazília kizártnak tartja az olimpiai elhalasztását a Zika-vírus miatt

Brazíliában 1,5 millió áldozata volt eddig a Zika-vírusnak 2015 óta, amikor a járvány kirobbant. Erre hivatkozva 150 egészségügyi szakértő azt javasolta a szervezőknek: vagy halasszák el a riói olimpiát, vagy pedig helyezzék át más országba. A sok országot képviselő szakértők azzal érveltek, hogy várhatóan 900 ezer turista érkezik Brazíliába az olimpia miatt. Ezek az emberek azután hazamennek, és magukkal vihetik a vírust, mely végzetes agykárosodást eredményezhet az újszülöttek esetében. Sok olyan gyengén fejlett ország van a világon, ahol az egészségügyi hálózat képtelen lenne megbirkózni egy világméretű Zika-járvánnyal – írták a szakértők, akik elsősorban a WHO-ra számítottak ebben az ügyben.

Csalódniuk kellett, mert az Egészségügyi Világszervezet nem tartja indokoltnak a halasztást. Épp arra mutat rá a WHO, hogy augusztus hónap a tél kellős közepét jelenti Brazíliában. Ilyenkor a legkisebb a Zika-vírusok támadásának az esélye. Brazília egészségügyi minisztériuma és az olimpia szervező bizottsága a WHO válaszlevelére hivatkozva utasítja el a 150 egészségügyi szakértő ötletét. Semmiképp sem tartják elfogadhatónak az olimpia elhalasztását vagy helyszínének áthelyezését.

Serena Williams, aki az olimpiai bajnoki cím védője női teniszben, kijelentette: természetesen tart a Zika vírustól, de nem hiszi, hogy emiatt el kellene halasztani az olimpiát Rióban. “Egyszerűen készülni kell rá, és védekezni kell ellene!” – mondta Serena Williams a Zika-vírusról, amely sok nőt aggaszt, de a szervezők szerint augusztusban a legkisebb az esélye annak, hogy komolyabb járvány kialakuljon Brazíliában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez