Megbukott a korrupció elleni harcért felelős miniszter Brazíliában

Lemondott hétfőn a korrupció elleni harcért felelős brazil miniszter egy kiszivárogtatott újabb hangfelvétel miatt – jelentette be Michel Temer ideiglenes államfő hivatala.

A TV Globo tévében vasárnap közzétett hangfelvétel szerint Fabiano Silveira jogi tanácsokat adott a szenátus elnökének, Renan Calheirosnak, aki ellen vizsgálat folyik a Petrobras olajipari vállalatnál keletkezett egyre terebélyesedő korrupciós botránnyal kapcsolatban.

A felvételen a miniszter emellett bírálja magát a vizsgálatot is, amelyben az ország számos prominens politikusa és üzletembere is érintett. A TV Globo továbbá úgy tudja: a miniszter ismételten felvette a kapcsolatot a Petrobras-ügy nyomozóival, hogy értesülésekhez jusson a Calheiros elleni vádakról, azonban semmilyen konkrét információt nem sikerült szereznie.

A hangfelvétel a szenátus elnökének rezidenciáján készült valamivel azelőtt, hogy május 12-én legfeljebb 180 napra felfüggesztették hivatalából az országot 2011 óta irányító Dilma Rousseff elnököt, s a szenátus megszavazta, hogy induljon jogi eljárás ellene a költségvetési törvények megsértésének gyanúja miatt. Az államfői teendőket ezt követően ideiglenesen Temer alelnök vette át.

Az O Globo című brazil napilap különkiadásában követelte a tárcavezető lemondását, visszhangozva Rousseff elnök híveinek követeléseit. Rousseff állítása szerint ellenfelei azért állították félre a hatalomból, mert utat engedett a Petrobras-ügyben indított nyomozásnak.

Temer nem kommentálta a hangfelvételt. Silveira tagadta hétfőn, hogy köze lenne bárminemű törvénytelen cselekedethez, ennek ellenére lemondott, mert mint levelében írta, ebben a helyzetben ezt látja a legjobbnak.

Egy másik lehallgatási botrány miatt kellett távoznia a múlt héten az egyik újonnan kinevezett miniszternek. Romero Jucá tervezési miniszter egy nyilvánosságra került – még márciusban rögzített – hangfelvétel szerint ugyanis burkoltan azt hangoztatta, hogy ha kormányváltás lesz, meg kell próbálni leállítani a szövetségi rendőrség nyomozását a Petrobras-ügyben.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez