Vérengzés a buszokon – tálibok gyilkoltak Afganisztánban

A szélsőséges iszlamista tálibok meggyilkolták három távolsági kisbusz legalább 16 utasát, mintegy harminc embert pedig túszul ejtettek kedden Afganisztán északi részén – közölték a helyi hatóságok.

Szajjíd Mahmúd Danis, a terület kormányzójának szóvivője elmondta, a terrorcselekmény Kunduz tartományban történt. A tálibok szerinte 16 embert kivégeztek, 30 másikat túszul ejtettek, de a helyi rendőrség tájékoztatása szerint 17 meggyilkoltak száma.

Sir Azíz Kamaval, egy helyi rendőrparancsnok közölte, hogy a támadók megállították a buszokat, az utasokat leszállították, majd ellenőrizték személyazonosságukat. Tizenhét embert azonnal kivégeztek. Egyes utasok szabadon távozhattak, másokat azonban túszként elhurcoltak – tette hozzá.

A hatóságok hajtóvadászatot indítottak ellenük, hogy kiszabadítsák a foglyul ejtett utasokat.

Ez az első ilyen jellegű támadás azóta, hogy a minap a tálibok új vezetőt választottak mozgalmuk élére, miután amerikai dróncsapás végzett korábbi vezetőjükkel, Aktár Mohamed Manszúr mollával.

A tálib fegyveresek becslések szerint 40-60 ezren lehetnek. Azokon a területeken, amelyeket ellenőrzésük alá vontak, gyakran megállítják a járműveket, ellenőrzik az utasok és a sofőrök személyazonosságát. Azokat, akik szerintük az afgán kormánynak dolgoznak, illetve az etnikai és vallási kisebbségek képviselői, kivégzik vagy túszul ejtik.

Tavaly novemberben a déli Zabul tartományban a hazara kisebbség számos tagjával hasonlóképpen bántak el.

A NATO 2014 végén állította le harci bevetéseit Afganisztánban, és ezután újra elszabadult az erőszak az országban. Az észak-atlanti szövetség és az Egyesült Államok mintegy 13 ezer katonája maradt az országban, jórészt tanácsadói és kiképzői szerepkörben. Ugyanakkor nagyjából 3000 amerikai katona terrorellenes műveleteket hajt végre Afganisztánban. Az afganisztáni radikális iszlamista tálibok április közepén jelentették be tavaszi offenzívájuk megindítását és a harcok azóta kiterjedtek az ország több tartományára.

Fotó: Wikipedia

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez