Hódítanak a törökök Afrikában

Különösen Kelet-Afrikában érnek el komoly síkereket a török cégek, ezért nem véletlen, hogy Recep Tayyip Erdogan elnök hivatalos látogatás céljából körbe járja a térség legfontosabb államait.

A török elnök először Ugandába, a kelet-afrikai térség egyik legdinamikusabban fejlődő országába látogatott el két napra, ahol tárgyalt Yoweri Museveni elnökkel is. Ezt követően a Makerere Egyetemen díszdoktori címet adományoztak neki. Erdogan elnököt egy népes üzleti delegáció is elkísérte Ugandába, hogy különböző együttműködésekről és befektetésekről tárgyaljanak az ugandai cégek képviselőivel.

A diplomáciai és üzleti kapcsolatok egyébként rendkívül dinamikusan fejlődnek a két ország között. Törökország 2010-ben nyitotta meg nagykövetségét Uganda fővárosában, Kampalában. Ugyanebben az évben Museveni elnök ellátogatott Törökországba, 2013-ban pedig nagykövetséget létesítettek a török fővárosban.

A két ország közötti kereskedelmi forgalom 2015-ben elérte a 29 millió dollárt, ebből körülbelül 22 milliót az Ugandába irányuló török export tett ki. A török beruházások értéke pedig lassan meghaladja a 150 millió dollárt Ugandában. Elsősorban gabonát, gumit és elektronikai berendezéseket szállítottak a törökök a kelet-afrikai országba, de több mint 20 céggel jelen is vannak ott, ezek aktív szerepet töltenek be az ugandai gazdaság különböző szektoraiban. Ilyen például az élelmiszeripar, ahol török cégek komoly sikereket értek el a szárított élelmiszerek terén. Emellett egymás után nyílnak a török éttermek is az országban, az ugandai vendéglátók pedig előszeretettel alkalmaznak török szakembereket éttermeik irányítására. A textiliparban, a földművelésben, a húsfeldolgozásban, az elektronika cikkek gyártásában is egyre nagyobb a török szerepvállalás, de az építőiparban is aktív szerepet töltenek be a törökök. A két ország között az oktatási együttműködés is virágzik. Török egyetemek ugyanis évről-évre egyre több ösztöndíjat adnak ugandai diákoknak, hogy Törökországban képezzék tovább magukat.

A török elnök egyébként nem először utazott Afrikába az idén, ami jól jelzi, hogy milyen fontos Ankarának ez a kontinens. Erdogan februárban Szenegálban járt, majd áprilisban ellátogatott Elefántcsontpartra, Ghánába, Nigériába és Guineába is. Mostani ugandai látogatása után pedig Kelet-Afrika vezető gazdasági hatalmába, Kenyába utazik.

 

kép:aa.com.tr

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez