Az illuzionista – könyv egy izgalmas magyar kastélyról

Nem Harry Houdini és nem is David Copperfield, hanem a noszvaji De La Motte kastély Az illuzionista című könyv főszereplője. Hogy miért is szemfényvesztő ez a kastély? – a könyv bemutatóján árulta el a szerző, Dr. Varga Kálmán.

A noszvaji De La Motte kastély legnagyobb termében gyűltek össze a vendégek Az Illuzionista című könyv bemutatójára. A kötetben összekapcsolódik a tudomány és a marketing, így teszi csábítóvá a kastélyt a történelem – mesélte a könyv szerkesztője, Búza Péter.

Buza Péter szerkesztő és a könyvbemutató hallgatói
Buza Péter szerkesztő mesél a könyvről
Dr. Varga Kálmán a könyv szerzője
Dr. Varga Kálmán szerző

Aztán Dr. Varga Kálmán szerző vette át a szót és egyből sétára invitált a kastély körül. A rövid idegenvezetés alatt a késő barokk kastély trükkjeiről mesélt. A barokk ugyanis egy illuzionista stílus, amely nagyobbnak láttatja az épületeket, mint amekkorák azok valójában.

n8

Így lehetséges, hogy a noszvaji De La Motte kastély szemből egy kétemeletes nagyobb kastélynak, hátulról viszont egy kicsi nemesi kúriának látszik. Kívül-belül tele a kastély optikai csalásokkal, hogy azok perspektivikusan megnöveljék a látványt.

DSC_1126

A könyvbemutató során az is kiderült, hogy a kastély 1774-1778 között építette Báró Szepessy Sámuel. Később azonban eladta Gróf Almásy Antal özvegyének, báró Vécsey Annának. Az ő második férje a francia származású De La Motte ezredes. Az ő nevét viseli ma is a Noszvaj központjában álló kastély, amely egész évben várja a látogatókat.

Mennyezeti freskó
Mennyezeti freskó
Szokatlan falfesztmény
Szokatlan falfesztmény
(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez