Illegális bizniszt folytattak a békefenntartók Szomáliában

Üzemanyagot, detonátorokat, tölténytárakat, sőt még homokzsákot is árult az az öt békefenntartó, akik Szomáliában, az Afrikai Unió békefenntartó missziójában szolgáltak. A zöldsapkásokat azonban sikerült leleplezni, hamarosan bíróság elé is állítják őket.

A letartóztatott öt ugandai békefenntartó már régóta gyanús volt a szomáliai rendőrségnek és az AMISON katonai rendőreinek. Ezért egy előre kitervelt akciót hajtottak végre, hogy lebuktassák és elfogják a tiltott üzleteket kötő zöldsapkásokat.

Mohamed Sheikh Hassan szomáliai rendőrparancsnok elmondta, hogy az öt katonának több üzletet is sikerült nyélbe ütnie. A nyomozás során kiderült, hogy a katonák értékes felszereléseket és robbanószerek előállításához is alkalmas eszközöket értékesítettek. Az öt katonát végül sikerült tetten érni, miközben éppen üzleteltek. A hatóságok további 10 embert is letartóztattak, akik mind szomáliaiak voltak.

Abdirizak Omar Mohamed szomáliai belügyminiszter szerint a békefenntartók illegális tevékenysége nagyban hozzájárult a biztonsági helyzet romlásához a kelet-afrikai országban. A szomáliai fővárosban nemrég ismét súlyos támadás volt egy szálloda ellen, a terroristák legkevesebb 20 embert öltek meg.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez