Több tucat halott Szomáliában, az al Shabab újból lecsapott

Előre kitervelt támadást hajtottak végre a radikális iszlamista lázadók Szomáliában, az Afrikai Unió békefenntartó missziójának egyik szigorúan őrzött bázisa ellen. Szemtanúk beszámolói szerint véres küzdelem folyt a katonai objektumért. A szemben álló felek azonban eltérő nyilatkozatokat tettek közé a csata kimeneteléről és a halálos áldozatok számáról is.

A szokásos és jól bevált gerillataktikát alkalmazták a szomáliai al Shabab lázadószervezet harcosai, akik a fővárostól 90 km-re található Janale bázist támadták meg. Először egy öngyilkos merénylő lépett akcióba, aki egy robbanóanyagokkal megpakolt gépkocsival hajtott bele nagy sebességgel a bázis bejáratába. A nagy erejű robbanás után az al Shabab fegyveresei betörtek az Afrikai Unió békefenntartói (AMISOM) által védett katonai támaszpontra.

Az al Shabab szóvivője a Reutersnek azt mondta, hogy janalei bázist sikerült elfoglalniuk, és legalább 70 AMISOM- békefenntartót öltek meg a támadásban. Az AMISOM közben elismerte, hogy katonái komoly harcot vívtak a lázadókkal, de tagadta, hogy a bázist elvesztették volna, halálos áldozatokról és veszteségekkről azonban már nem tett említést. Közben a szomáliai kormányerők egyik tisztje arról számolt be, hogy a lázadóknak gyakorlatilag sikerült teljesen elzárniuk a bázishoz vezető útvonalakat, és egy stratégiai fontosságú hidat is felrobbantottak, ami miatt erősítést sem tudnak küldeni a békefenntartók kisegítésére. A nemzetközileg elismert szomáliai kormány még nem nyilatkozott a történtekről.

A heves harcokról szemtanúk is beszámoltak, akik elmondták, hogy a lázadók a kora reggeli órákban, pontosabban a reggeli ima után lendültek akcióba. „Hatalmas robbanást hallottunk a bázis felől” – mondta egy helyi lakos, aki hozzátette, hogy a detonáció után heves tűzpárbajra is sor került. „Mindenki meg volt rémülve, ezért aki tehette, bezárkózott az otthonába, és imádkozva várta, hogy a harcok elcsituljanak”. Másik szemtanú pedig arról számolt be, hogy a békefenntartók nem álltak a helyzet magaslatán és a fegyvereiket hátrahagyva elmenekültek az al Shabab harcosai elő, akik kifosztottákák a bázist, majd elvonultak. A helyiek legkevesebb 20 halálos áldozatról tudnak, akik mind az AMISOM soraiból kerültek ki.           

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez