Az Iszlám Állam beszállt a szomáliai polgárháborúba

Az Afrikai Unió egyik gépjárműve ellen hajtottak végre robbantásos merényletet a főváros egyik külvárosi részében. A támadás elkövetőjeként az Iszlám Állam jelentkezett.

A mostani támadás volt az első, amit az Iszlám Állam Szomáliában hajtott végre. A terroristák egy házilag összerakott robbanószerkezetet használtak, amit Mogadishu Taridish körzetében robbantottak fel, amikor elhaladt mellettük egy katonai járgány. Halálos áldozatokról és sérültekről nem érkeztek hírek. Az Afrikai Unió békefenntartói azonban foghatják a fejüket, mivel az Iszlám Állam jelenléte Szomáliában azt jelenti, hogy az al Shabaab mellett egy újabb ellenséggel kell majd szembenézniük. Ez pedig minden bizonnyal csak nehezíti majd a polgárháború lezárását a kelet-afrikai országban, ahol több mint 20 éve tart az öldöklés.

Az Iszlám Állam felbukkanása azért is érdekes, mert az al Shabaab az al-Kaidával áll szoros szövetségben, amely az ISIS riválisának számít. A két szervezet gyűlöli egymást, ezért érdekes fordulatokra lehet majd számítani Szomáliában, ha az Iszlám Állam tényleg úgy dönt, hogy beszáll a polgárháborúba.

Az al Shabaab egyébként megtiltotta követői, illetve harcosai számára, hogy hűséget fogadjanak az Iszlám Államnak. A radikális iszlamista lázadó- és terrorszervezetben ezért komoly ellentétek is kialakultak, több olyan harcost ki is végeztek, akik nem tartották magukat a központi akarathoz.

Az Iszlám Állam egyébként több propagandavideóval is megbombázta már a szomáliai terrorszervezetet, amelyeken arra szólította fel az al Shabaab harcosait és tisztjeit, hogy fordítsanak hátat a csoportnak, és csatlakozzanak inkább az Iszlám Államhoz. A videók egyébként angol és szomáliai nyelven is hallhatók, mivel az al Shabaab szolgálatában több külföldi zsoldos is áll.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez