Oroszország nem ellenfél!

Oroszország sem ellenfélnek, sem vetélytársnak nem fog minősülni a német kormány biztonságpolitikájának fő vonalait lefektető dokumentum, az úgynevezett fehér könyv új kiadásában – jelentette ki kedden Ursula von der Leyen német védelmi miniszter

“A válaszom: egyértelműen nem” – mondta a védelmi tárca vezetője. Németországnak Oroszországgal összefüggésben “kihívással” s nem pedig a tömegsajtóban használt kifejezésekkel van dolga. “Úgy hiszem fontos, hogy ezt megfelelően fordítsák le minden nyelvre” – tette hozzá.

“Üdvözlöm azt a tényt, hogy a NATO-orosz Tanács újra indította munkáját. Az mindig jó, ha párbeszédet fenntartják” – mondta von der Leyen. A kelet-európai NATO-hadgyakorlatok kapcsán elmondta: a Nyugat fontosnak tartja az 1997-es NATO-Oroszország Alapító Okirat betartását, amely dokumentum alapján a felek tartózkodnak attól, hogy jelentős újabb állandó katonai erőt telepítsenek a másik területével határos térségekben.

A német védelmi minisztérium, a külügyi tárca és a kancellária együttműködésében kidolgozott biztonságpolitikai stratégiát A fehér könyv Németország biztonságpolitikájáról és a Bundeswehr (a német hadsereg) jövőjéről 2016 című dokumentum rögzíti. Az első fehér könyv 1969-ben készült, a dokumentumot legutóbb 2006-ban frissítették. A 2006-ban elfogadott jelenleg hatályos dokumentum Oroszországot Németország “elsőrendű partnerének” nevezi. Az irat új kiadása az idén várható.

A Die Welt című német lap június 4-i írása szerint a fehér könyv 2016-os, még nem véglegesített kiadásában a tíz legnagyobb biztonságpolitikai fenyegetést jelentő tényező között – így a nemzetközi terrorizmus, az ellenőrizetlen migráció és a klímaváltozás mellett – Oroszország is szerepel, amely jelenleg nem partner, hanem vetélytárs.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő hétfőn közölte: a Kremlt aggasztják ezek az értesülések. Szerinte sajnálatra és egyidejűleg aggodalomra ad okot az, ha ezek az értesülések megfelelnek a frissített fehér könyv tartalmának. Sajnálatra azért ad okot, mert nyilvánvalóan nem értik Oroszország álláspontját, amely nem a konfliktus, hanem ellenkezőleg, a kölcsönösen előnyös együttműködés légkörének megteremtését célozza az európai kontinensen.

Aggodalomra pedig azért, mert az olyan álláspont, amely hibás értelmezésen és talán valamiféle helytelen információn alapul, konfrontatív cselekményekhez vezethet, nem pedig a kölcsönös bizalomhoz és együttműködéshez – fogalmazott az elnöki szóvivő.

Kép: Ursula von der Leyen (Wikipedia)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez