Hindu papot gyilkolt meg az Iszlám Állam

Napokkal ezelőtt ölték meg az idős papot, a dzsihadisták közleményükben a többistenhitűség elleni szent harc tetteként tekintenek a gyilkosságra. Közben már a negyedik iszlamista halt meg, amióta az ország rendőrsége hajtóvadászatot indított iszlamisták ellen.

Az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet vállalta magára a Bangladesben egy hindu pap ellen minap elkövetett gyilkosságot – derült ki a dzsihadisták tevékenységét figyelő egyik csoport szerdai közleményéből. A helyi hatóságok eközben folytatják az utóbbi időben történt, hasonlóképp vallási indíttatású emberölésekkel gyanúsított helyi iszlamista csoport, a Dzsamajetul Mudzsahidin tagjainak üldözését.

Az Intelligence Group internetes oldal tájékoztatása szerint az elsősorban Szíriában és Irakban tevékenykedő Iszlám Állam tagjai ölték meg kedden, nyugat-bangladesi otthona közelében a 70 éves Ananda Gopál Gangulit, és a szervezet újabb támadásokat helyezett kilátásba. Az Iszlám Állam állítólag meg akarja tisztítani a 160 millió lakosú dél-ázsiai muszlim államot a “politeizmus és a hitszegők szennyétől”.

Sejk Haszina Vazed miniszterelnök kormánya iszlamista szélsőségeseknek tulajdonítja az ehhez hasonló gyilkosságokat, de azt tagadja, hogy az országban jelen lenne az Iszlám Állam vagy az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet dél-ázsiai ága.

A bangladesi rendőrség szerdán két napon belül már a negyedik iszlamistával végzett a gyilkosságsorozat feltételezett elkövetői utáni hajtóvadászat keretében. A hatóságok az észak-bangladesi Bogra körzetében ezúttal egy 25 éves férfival végeztek, akit azzal gyanúsítottak, hogy köze volt egy helyi síita mecset ellen tavaly elkövetett pokolgépes támadáshoz és más gyilkosságokhoz.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez