A Ku Klux Klán korábbi vezetője védi Trumpot

David Duke, az amerikai fehér fajvédő mozgalom egyik ismert alakja – korábbi vezetője – védelmébe vette Donald Trumpot, a republikánusok várható elnökjelöltjét, méghozzá kéretlenül.

A Ku Klux Klan fajvédő szervezet egykori vezetője, David Duke, rádióműsorban kelt Donald Trump védelmére, mentegetve a várható republikánus elnökjelöltnek az egyik szövetségi bíró mexikói felmenőire vonatkozó kirekesztő kijelentéseit.

Duke szerint a médiában dolgozó “zsidók” az okai a Trump-ellenes, negatív megjegyzéseknek. A szélsőséges nézeteiről hírhedt Duke név szerint is felsorolt újságírókat – köztük a Fox televízió munkatársát, Chris Wallace-t, vagy a CNN hírtelevízió két műsorvezetőjét, Wolf Blitzert és Jake Tappert -, mint akik szerinte felelőssé tehetők a kritikákért.

Duke szerint a Trump által elfogultnak minősített Gonzalo Curiel bíró – aki a Trump Egyetem ügyében folyó vizsgálatokat felügyeli – valóban elfogult.

Donald Trump egyébként időközben visszavonta a bíróról megfogalmazott és országos felháborodást keltett kirekesztő kijelentéseit.

Duke korábban többször is foglalkozott Trumppal, de a New York-i üzletember, némi hezitálás után, elhatárolódott tőle.

Közben Thomas Friedman, a The New York Times tekintélyes kolumnistája, több könyv szerzője, élesen bírálta a Republikánus Pártot, éppen Trump miatt. Friedman szerint a Republikánus Párt “morális csődbe” jutott és újra kellene szerveznie magát.

A háromszoros Pulitzer-díjas publicista szerint az Egyesült Államoknak egészséges kétpárt-rendszerre van szüksége, csakhogy ennek immár nem része a Rebulikánus Párt, amelyről úgy véli, hogy letért eredeti elképzeléseinek, elveinek útjáról. Ezért pedig – Friedman szerint – a pártnak azok a vezető politikusai is felelősek, akik támogatják Donald Trumpot.

Kép: flickr

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez