Jobban szülnek a japánok, ha fizet a kormány

Az országos szülési ráta az elmúlt évben nőtt Japánban, sőt 21 éves rekordot döntött. A gyerekvállalási kedv ott nagyobb, ahol többet fizetnek érte.

A születési arányszám 2015-ben 1,46-ra növekedett a 2014-es 1,42-ről – jelenti az Egészségügyi Minisztérium. Az arány a leginkább 30-34 év közötti nők körében nőtt a Bloomberg szerint. Kétségtelen, hogy ez igen jó jel abban az országban, ahol hatalmas demográfiai válsággal küzdenek. Érdekes az is, hogy a termékenység összefüggésben van azzal, hogy a kormány készpénzzel támogatja a vállalkozó szülőket.

Christopher Wood, a Greed & Fear lap újságírója az eredményeket látva rámutatott arra, hogy a legmagasabb a ráta Tokió egyik központi negyedében, Minatóban, ahol a szülők egyszeri készpénzbeli támogatást kapnak a gyermekvállaláshoz. Ez az összeg maximum 180 ezer jent jelent, ami körülbelül 450 ezer forint, egy gyermek után. Nagy volt a javulás Nakanoshima szigetén is, ahol szintén támogatással ösztönzik a gyerekvállalást. Ott a szülők 100 ezer jent kapnak az első baba után, de már 1 milliót (kb. 2,5 millió forint) a negyedik után. Itt a ráta 1,66-ról, 1,80-ra nőtt egy év alatt.

screen-shot-2016-06-03-at-11-27-35-am

Wood az írja: mindez jól bizonyítja, hogy mennyire számít a kapzsiság az emberek életében, ráadásul a kormány egyetlen megoldása erre a súlyos demográfiai problémára az, hogy milliókkal ösztönzi a fiatalokat. Figyelemre méltó, hogy egyes közgazdászok azt állítják: a fejlett gazdaságú országokban a nők azért nem akarnak gyereket vállalni, mert ez nagyon drága. „Miért akarna egy nő hatalmas összegeket szánni egy gyerekre, ha helyette inkább elmehet dolgozni, és sokkal több pénze lehet évente?”

Sokak szerint ez a fajta ösztönzés nagy segítség a japánoknak, mert valóban nehéz a drága országban állni a gyermeknevelés költségeit. Mások szerint viszont ez önmagában nem oldja meg a problémát, mert az ilyen egyszeri összegek csupán ideiglenesen nyújtanak segítséget. Egy életen át nem segít senki. A nagy kérdés az: mi lesz az elöregedő japán társadalommal?

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez