Nem tudtak mit kezdeni az igazi orosz férfiakkal a melegfelvonulásokhoz szokott franciák

Folyamatosan jelennek meg a különböző nyilatkozatok és újságcikkek Oroszországban a focihuligánok hétvégi összecsapásaival kapcsolatban. Van, aki elítéli az orosz ultrákat, van, aki élteti. Más vagy az angolokat, vagy a franciákat vádolja.

Elszabadult a pokol Marseille-ben a hétvégén az angol-orosz labdarúgó válogatott csoportmérkőzésé miatt. Az angol és orosz ultrák között kitört összecsapásokban 35-en sérültek meg, négyük állapota súlyos, egyiküké pedig kritikus, de stabil.

A verekedésekben mintegy 150 orosz huligán vett részt, akik közül senkit nem tudott előállítani a francia rendőrség – közölte tegnap Brice Robin Marseille-i főügyész. Az orosz ultrákról azt is elmondta, hogy gyors és erőszakos akciókra voltak felkészülve, és hogy kijátszották a rendőri ellenőrzést azzal, hogy nem repülőn érkeztek a dél-francia városba. Azóta a randalírozó orosz szurkolókat már ki is utasítják Franciaországból.

A ki kezdte, mért kezdte és pontosan mi történt kérdéseket taglalva a focihuligánok oroszországi helyzetéig ásott a Szabad Európa Rádió. Az orosz focihuligánok nem rosszabbak a lengyeleknél és a szerbeknél – mesélte a Futball a Rasszizmus Ellen Európában (FARE) kelet-európai képviselője, Pavel Klimenko. Azt is elmondta, hogy Oroszországban meglehetősen kemény kézzel bánnak velük. Az utóbbi években sikerült a városokon kívülre terelni a különböző csapatok szurkolóinak összecsapásait. Ugyanakkor az orosz hatóságoknak nyilvántartó-rendszerük még nincs.

Ha ez így van, akkor miért nem sikerül az orosz focihuligánok kordában tartása külföldön? A kérdésre a választ a hétvégi eseményekre érkező orosz kommentek adhatják meg, amelyek igen eltérőek.

Az orosz sportminiszter, Vitalij Mutko jogosnak nevezte, hogy a hétvégi randalírozás miatt eljárást indított az UEFA Oroszországgal szemben. Nem minden politikus ért vele egyet. Az ultranacionalista Liberális-Demokrata Párt megbízott szóvivője, Igor Lebegyev például kijelentette Twitterén:

„Semmi rosszat nem látok a szurkolók összecsapásaiban. Ellenkezőleg, szép volt fiúk. Folytassátok!”

Lebegyev, a közvéleményt kijelentéseivel rendszeresen sokkoló Vlagyimir Zsirinovszkij fia azt is elmondta, hogy meg kell védeni és haza kell vinni az orosz huligánokat, és hogy majd otthon kell velük dűlőre jutni.

Az orosz szövetségi nyomozóhatóság szóvivője, Vlagyimir Markin a franciákkal szemben védte az orosz ultrákat Twitter-üzenetében:

„Egy normális férfi meglepi őket. Már hozzászoktak a melegfelvonulások férfiaihoz.”

Ennél visszafogottabb formában, de szintén a francia hatóságok felelősségét firtatta ma reggeli cikkében a tekintélyes orosz napilap, a Kommerszant. Helyszíni tudósítója például azt nem értette, hogy a szervezők miért nem választották el kordonokkal az angol és az orosz szurkolókat a lelátón. Vagy hogy a helyszínen lévő hatóságok miért nem avatkoztak be hosszú percekig? Vagy egyáltalán miért kellett éppen Marseille-ben rendezni az angol csapat mérkőzését, hát a franciák semmit nem tanultak az 1998-as esetből? Az akkori világbajnokságon a helyiekkel csaptak össze az angol ultrák.

Az angolokkal kapcsolatban a Roszszijszkaja Gazeta állami napilap is vet fel aggályokat ma reggeli cikkében. Az ő tudósítójuk egyenesen a focihuliganizmus alapítójának nevezi az angolokat. Bár már jóval visszafogottabbak egykori önmagukhoz képest, időről-időre mégis összecsapásokba keverednek a mai „nagymenő” lengyelekkel, oroszokkal és szerbekkel, akik így próbálják emelni saját „renoméjukat”. Tehát szerinte Marseille-ben az angolok saját reputációjuknak estek áldozatául.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez