Nincs vége az orosz-angol futballháborúnak

Gyűlöljük Oroszországot! – dalolták a részeg angol szurkolók szerda hajnalban Lille városában. Az orosz futballhuligánok egy csoportja megvárta őket, és a túlerő láttán az angolok elmenekültek. Civil ruhás francia rendőrök paprikaspray-vel próbálták meg távol tartatni egymástól a magukról megfeledkezett angol és orosz szurkolókat.

Korábban az orosz futballhuligánok egy csoportját kiutasították Franciaország területéről, miután a hétvégén szabályos háborút vívtak az angol szurkolókkal Marseille-ben. A pályán az angol-orosz mérkőzés döntetlenre végződött, de az orosz futballhuligánok megmutatták: a stadion környékén ők az urak. A francia rendőrség azt figyelte meg, hogy az orosz futballhuligánok katonás szervezettséggel támadnak és jól fel vannak fegyverkezve. A francia rendőrök segítséget kértek orosz kollégáiktól a huliganizmus elleni harcra, de eddig csak igéretek vannak, segítség az nincs.

Az UEFA is megfenyegette Oroszországot: ha nem fékezi meg a futballhuligánokat, akkor a csapatot kizárhatják az Európa-bajnokságról. Az UEFA a felelős a biztonságért a stadionokon belül, kivül viszont a francia rendőrök és csendőrök gondja a huligánok megfékezése. Marseille rendőrfőnöke a szupermarketeket bírálta, mert azok palackos söröket is árulnak. A palackos sörök pedig remek fegyvernek bizonyultak a futballhuligánok kezében.

A francia rendőröket sokan bírálják, mert az Eb kapcsán elsősorban a terrorfenyegetésre koncentráltak és kissé elhanyagolták a futballhuliganizmust. Pedig figyelmeztetés volt: az angol-orosz összecsapást az Eb egyik legveszélyesebb mérkőzésének nevezték előzetesen a szakértők, akik pontosan tudták: az orosz ultrák nem ismernek pardont! Sokan közülük megjárták a frontot és harcoltak a különleges alakulatokban, ahol a közelharcot profik oktatják. Franciaországban jelen van Oroszország sportminisztere is, de egyelőre ennek kevés mérséklő hatása van a futballhuligánokra, akik elől Lille-ben hanyatt-homlok menekültek az angol szurkolók, akik maguk sem kispályások, ha bunyóra kerül a sor.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez