Az egész világ gyászolja a fiatal brit képviselőnőt

Nagy Britannia mindenekelőtt! Put Britain First! – kiáltotta egy 52 éves férfi, aki késsel és lőfegyverrel végzett a 41 éves képviselőnővel. A Britain First szervezet szélsőjobboldali, és gyűlöletkampányt folytat a baloldal és az uniós tagság ellen.

A munkáspárti képviselőnő csak egy éve ült a parlamentben, de az uniós kampány egyik leglelkesebb híve volt. A kétgyermekes családanya elszántan kampányolt azért, hogy Nagy-Britannia az Európai Unió tagja maradjon.

Egy jobb világért küzdött – mondta Jo Coxról a férje. Hillary Clinton hangsúlyozta: Nagy-Britanniának és az USA-nak különösen nagy a felelőssége abban, hogy a világban stabilitás uralkodjon. Sietett kifejezni együttérzését egy amerikai kongresszusi képviselőnő is, aki szintén politikai merénylet áldozata lett, de ő megúszta, bár tolószékbe kényszerült.

Az 52 éves gyilkos neve Tommy Mair. A választókerületben, ahol Jo Cox kampányolt, úgy ismerik őt, mint a szélsőjobboldali “Nagy-Britannia mindenekelőtt” szervezet egyik aktív és lelkes tagját.

A politikai gyilkosság jól mutatja, hogy a közvélemény igencsak megosztott Nagy Britannia uniós tagsága ügyében. A választás a jövő héten lesz. A közvéleménykutatók korábban az uniós tagság híveinek többségét jelezték, de ez a trend az elmúlt napokban megfordult. Senki sem tudja megjósolni, hogy mi lesz az eredmény, de Skócia máris jelezte: ha Nagy-Britannia kiválik az Európai Unióból, a skótok akkor is maradnak. Legfeljebb ők Nagy-Britanniából válnak majd ki.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez