Protest szavazatokkal lett Róma első polgármesterasszonya Virginia Raggi

A politikában újonc 37 éves ügyvédnő a szavazatok több mint kétharmadát szerezte meg az örök városban, ahol még sohasem volt nő az első számú vezető. Az ötcsillagos mozgalom Rómán kívül Torinót is elhódította, és ezzel csapást mért a baloldali Renzi miniszterelnökre.

Miért szavazott a döntő többség egy kis párt tapasztalatlan jelöltjére Rómában? Mert a hármas metrónak már 2000 óta járnia kellene, de Róma hárommillió lakója még mindig kénytelen szembenézni a közlekedési káosszal. Különösen a hétvégeken, a nagy fociderbik idején kétségbeejtő a helyzet. Az utak állapota is tarthatatlan: 40 százalék a kátyús szakaszok aránya. Ehhez képest Olaszország fővárosa rémesen el van adósodva: 13,5 milliárd euróval tartozik a bankoknak.

Virginia Raggi azt ígéri: újratárgyalja az adósságot a bankokkal. Ezenkívül általánosságokat hangoztatott a kampányban: harcot a korrupció ellen, a szemétszállítás megoldását és a tömegközlekedés javítását. A korrupció elleni harc óriási népszerűséget hozott neki, hiszen az ő pártja nem vett részt eddig a város ügyeiben, pedig a 60 ezer hivatalnok jelentős része saját zsebre dolgozott. Ez kiderült a Mafia Capitale 2014 kampány során.

Megbirkózik-e ezekkel a hatalmas problémákkal Róma első polgármesterasszonya? A kisfiát egyedül nevelő ügyvédnő képességeiben sokan kételkednek még azok közül is, akik rá szavaztak. A többség viszont torkig volt a jobboldali és baloldali pártokkal, melyek az elmúlt évtizedekben bizonyították: képtelenek megoldani Róma problémáit, de ők maguk és a mögöttük álló vállalkozói csoportok szépen meggazdagodtak közben.

Kép. Virginia Raggi (Wikimedia Commons)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez