A melegházasság is kampánytéma Ausztráliában

Több ezer ausztrál vonult az utcára az azonos neműek házassága érdekében szerte az országban. Ezzel próbálják felszólítani a választások előtt a majdani nyertes pártot.

Július 2-án lesznek a választások Ausztráliában. A konzervatív miniszterelnök, Malcolm Turnbull támogatja az azonos neműek házasságát, és ígéretet tett arra, hogy még az idén lesz népszavazás erről. A Munkáspárt ezzel szemben hagyná a referendumot, és inkább törvényjavaslatot nyújtana be az ügyben a választások megnyerését követő 100 napon belül.

A közvélemény-kutatások azt mondják, hogy Turnbull konzervatív koalíciója és a Munkáspárt egyenlő esélyekkel indulnak a választásokon. A demonstrálók Sydney-ben, Melbourne-ben és más városokban vonultak az utcára szivárványos zászlókkal és táblákkal. Néhányan az egykori miniszterelnöknek, Tony Abbott-nak öltöztek, aki a meleg-házasság nagy ellensége volt.

A Munkáspárt nyíltan homoszexuális Brisbane-i jelöltje, Pat O’Neill azt mondta: a választások alkalmat adnak arra, hogy a meleg közösség szavazataival is hallassa a hangját.

4ade1eb2-3ab6-11e6-9a6a-3421f730b241_image_hires

Ausztráliát egyébként gyakran kritizálták a nemzetközi emberi jogi csoportok, mert nagyon lassan járnak az azonos nemű házasság ügyében. Számos ország, köztük Kanada, Nagy-Britannia, az Egyesült Államok, Franciaország, Új-Zéland, Írország és Dél-Afrika már módosította a házassági törvényt, hogy elismerjék az azonos neműeket.

Turnbull leporolva a konzervatívok elleni kritikákat volt az első miniszterelnök, aki részt vett az éves Sydney-i meleg-karneválon. Ausztrália egy forgóajtót tapasztalhatott az elmúlt években a politikai vezetésben. Ha Turnbull veszít július 2-án, 2010 óta az lenne az ötödik változás a miniszterelnöki poszton.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez