Nincs zsold, nincs béke Szomáliában

Több mint hat hónapja nem kapták meg fizetésüket a Szomáliában szolgáló afrikai békefenntartók, ezért nem csoda, hogy drasztikusan csökkent a zöldsapkások harci kedve. Ez pedig komoly problémát jelent, a kelet-afrikai országban. Ismét erőre kapott ugyanis az al-Shabab radikális iszlamista terrorszervezet, amely legutóbb a szomáliai fővárosban csapott le egy szállodára, és több embert megölt, köztük egy minisztert is.

22 ezer afrikai békefenntartó teljesít szolgálatot a világ legveszélyesebb országaként számon tartott Szomáliában, ahol több mint 20 éve tart a véres polgárháború.

Az AMISOM jelezte, hogy a katonák a zsoldjukat „könyvelési okok” miatt nem kapták meg. A misszió vezetője, Francisco Madeira a BBC-nek elmondta, hogy a szükség papírmunkát most már elvégezték, és hamarosan megtörténhetnek a kifizetések is.

Nem ez az első eset azonban, hogy a zöldsapkások nem kapják meg időben a bérüket. Tavaly júniustól egészen novemberig nem kaptak a pénzt a katonák. Az igazság pedig az, hogy az AMISOM még mindig azzal van elfoglalva, hogy a múlt évben elmaradt béreket kifizesse. Arról pedig egy szó sem esett, hogy mi van az idei járandósággal.

Az AMISON hivatalosan az Afrikai Unió által felállított békefenntartó, esetenként béketeremtő feladatokat ellátó misszió, amely ENSZ felhatalmazással működik. Azonban főként az Európai Unió támogatja anyagilag, ami azt jelenti, hogy az EU katonánként 1028 dollárt fizet havonta, amiből viszont a küldő állam kormánya 200 dollárt von le, adminisztrációs költségekre hivatkozva. Vagyis egy AMISOM zöldsapkás körülbelül 800 dollárt kap kézhez. Az EU viszont csak akkor utal az AMISOM-nak, ha a szükséges bérpapírokat aláírva és lepecsételve megkapják. Arra viszont senki sem adott választ, hogy ezt több mint hat hónapig miért nem lehetett megcsinálni.

Nem csoda tehát, hogy a katonák és parancsnokaik el vannak keseredve és szavakat nem találnak arra, hogy mennyire frusztráltak, miközben hatalmas az elvárás velük szemben. Ezért nem meglepő, hogy az ugandai kormány  2017-re szeretné teljesen kivonni katonáit Szomáliából. Egyrészt a fizetési gondok miatt, másrészt pedig azért, mert az ugandaiaknak kezd elegük lenni a szomáliai „hadsereg” tehetetlenségéből, illetve az amerikai, brit és török katonai tanácsadók észosztásából.

Uganda kilépése az AMISOM-ból rendkívül komoly veszteséget jelentene, mivel több mint 6000 fővel csökkenne a misszió létszáma . Az ugandaiaké ráadásul a legharcedzettebb, legtapasztaltabb kontingens Szomáliában, 2007 óta teljesít szolgálatot. Ugyandán kívül még Burundi, Kenya, Dzsibuti és Etiópia vesz részt a misszióban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez