Posztszovjet országokból származtak az isztambuli merénylők

Az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet egy orosz állampolgárságú dagesztáni tagja volt az egyik elkövetője az isztambuli Atatürk repülőtéren végrehajtott hármas öngyilkos merényletnek – írta a Dogan török napilap csütörtökön az internetes oldalán. Estére kiderült: amerikai sérültje is van a terrortámadásnak.

Az értesülést hivatalosan még nem erősítették meg. Korábban több napilap is arról számolt be, hogy az orosz állampolgár csecsen származású volt. A Dogan szerint a két társelkövető egy üzbég és egy kirgiz személy volt.

Mindhárman az IÁ “fővárosából”, a szíriai Rakkából érkeztek május végén orosz útlevelekkel Törökországba. Isztambulban az európai oldalon fekvő Fatih kerületben béreltek lakást, a szerződést egy évre írták alá. Az ingatlan két ajtaja közül az egyik vasból készült, a helyiségből többször gázszag szivárgott, a terroristák az ablakot sosem nyitották ki, és függönnyel gátolták az utca felőli belátást – mondta az egyik egykori szomszéd.

Az orosz útlevél figyelemre méltó részlet annak fényében, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán Recep Tayyip Erdogan török államfővel folytatott telefonos megbeszélése során a terrorellenes harcban folytatott nemzetközi együttműködés fokozásának szükségességét hangsúlyozta.

A terrorcselekménnyel kapcsolatban a rendőrség Isztambul 16 pontján tartott házkutatásokat. 13 embert őrizetbe vettek, köztük három közép-ázsiai országokból származó személyt.

Az Anadolu állami hírügynökség csütörtökön azt közölte, hogy a török biztonsági erők múlt szombaton, napokkal az isztambuli reptéri merénylet előtt lelőtték az IÁ két szíriai tagját, amikor azok a határon megpróbáltak illegálisan belépni Törökországba. A titkosszolgálat beszámolója alapján az egyik terrorista öngyilkos merényletre készült vagy Ankara vagy Adana városában.

A június 28-i isztambuli merényletsorozatban a legfrissebb közlés szerint 43-an haltak meg. A sebesültek száma 238, közülük 94 ember továbbra is kórházi ellátásra szorul – tudatta csütörtökön Isztambul tartomány kormányzósága.

Az isztambuli merényletnek van egy amerikai sérültje – mondta Jeh Johnson belbiztonsági miniszter az amerikai szenátus egyik bizottsága előtti meghallgatáson. Megerősítette a CIA igazgatójának szerdai álláspontját, hogy a merénylet az Iszlám Állam nevű terrorszervezet “kézjegyét” viseli.

Nincs életveszélyes állapotban, kisebb sérüléseket szenvedett az az amerikai állampolgár, akit a török hatóságok már azonosítottak – jelentette be a szenátusi meghallgatáson Johnson miniszter. Az áldozat nevéről és kilétéről azonban nem közölt részleteket.

Jeh Johnson kifejtette azt is, hogy a keddi isztambuli merénylet az Iszlám Állam “kézjegyét” viseli, és az amerikaiaknak még több hasonló merénylettel kell számolniuk, akár belföldön is. Ennek jegyében a közelgő nemzeti ünnepre (amely július 4-én lesz) az egész országban megerősítik a biztonsági intézkedéseket.

Ez azt jelenti, hogy megnövelik a biztonsági személyzet létszámát a reptereken, vasútállomásokon és a forgalmas csomópontokon. “Növeljük a biztonsági intézkedéseket a reptereken, annak ellenére, hogy az ünnepi hétvége miatt megnövekedett forgalomra számítunk” – közölte Jeh Johnson.

A szenátusi meghallgatáson a miniszter beszámolt arról is, hogy látott olyan dokumentumokat, amelyeket külföldi militáns vagy terrorista csoportok terjesztenek, és arról szólnak, hogy hol és milyen módon lehet az Egyesült Államokban könnyen fegyverhez jutni. Ezzel kapcsolatban a miniszter felhívta a figyelmet a fegyvervásárlás szigorításának fontosságára is.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez