Újabb terrorgyanú az Atatürk repülőtéren

Őrizetbe vették a török hatóságok az Iszlám Állam két feltételezett tagját hétfőn az isztambuli Atatürk repülőtér érkezési csarnokában, miután múlt kedden három öngyilkos merénylő terrortámadást követett el a nemzetközi terminál bejáratánál – jelentette a Dogan török hírügynökség.

A török vezetés az IÁ-t teszi felelőssé a történtekért, de a szervezet még nem vállalta magára a támadást.

A Dogan arról számolt be, hogy a két állítólagos dzsihadista együtt érkezett Ukrajnából.

Egyiküknek orosz és kirgiz útlevele volt, a másiknak kirgiz útlevele, valamint ukrajnai tartózkodási engedélye. Poggyászaikból 4 darab hőkamera, 3 terepszínű ruha, további 2 útlevél, 3 darab kirgiz személyi igazolvány, valamint 5 születési anyakönyvi kivonat került elő.

A török rendőrség az esettel kapcsolatban eddig több tucat embert őrizetbe vett, köztük sok külföldit, 13 személyt pedig előzetes letartóztatásba is helyezett.

Törökországban csak idén már mintegy 1700 állítólagos IÁ-tagot vettek őrizetbe, köztük több mint 800 külföldit.

Továbbra is elfogatóparancs van érvényben a merénylet feltételezett kitervelője és irányítója, Ahmed Csatajev csecsen származású orosz állampolgár ellen, aki korábban Szíriában az IÁ hadműveletekért felelős vezetőjének egyik legfőbb segítője lett.

Két elkövetőnek már a neve is ismert, Rakim Bulgarovot és Vagyim Oszmanovot úgy tudták azonosítani, hogy az isztambuli lakásuk ingatlanügynöke a bérleti szerződés megkötésekor fénymásolatot készített orosz útlevelükről.

A támadók a híradások szerint orosz, üzbég, valamint kirgiz állampolgárok voltak. Az értesülést hivatalosan még nem erősítették meg.

A múlt heti incidensben 45-en vesztették életüket, 235-en pedig megsebesültek. A halálos áldozatok közül 19 külföldi állampolgár.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez