700 óra közmunkát kapott, mert megsértette Erdogant

Recep Tayyip Erdogan török elnök megsértéséért 700 óra – azaz 17,5 negyvenórás munkahétnyi – közmunkára ítélte egy isztambuli bíróság a legnagyobb török ellenzéki párt, a Köztársasági Néppárt (CHP) isztambuli szervezetének az alelnökét – jelentette a Turkish Minute angol nyelvű török lap szerdán.

Eren Erdemet először 2013-ban ítélte el a bíróság az akkor még miniszterelnök Erdogannak a médiában történt megsértése miatt. A CHP képviselőjét  akkor 7 ezer török líra (jelenlegi árfolyam szerint 680 ezer forint) pénzbírságra kötelezték, később azonban az ítéletet 350 nap szabadságvesztésre változtatták.

A Turkish Minute közlése szerint a 2014-ben véglegesített börtönbüntetésből végül 700 óra közmunka lett. Erdem hétfőn a Twitteren arról számolt be, hogy ügyészségi utasításra a hatóságok leszállították egy repülőgépről az isztambuli Atatürk repülőtéren.

A török lap megjegyezte, hogy a képviselő az utóbbi időben nagy port kavaró kijelentéseket tett az Iszlám Állam dzsihadista szervezet törökországi tevékenységéről. Erdem szerint egy Törökországban tartózkodó IÁ-vezető által kiadott folyóiratot tömegközlekedési megállókban osztogatják, valamint a dzsihadista szervezet legalább öt mecsetet működtet Isztambulban.

A Törökországot 2003 óta irányító Erdogant belföldön és külföldön egyaránt azzal vádolják, hogy autoriter, iszlamista-konzervatív rendszert működtet. Erdogan rendszeresen bepereli politikai ellenfeleit, a sajtót, de akár az egyszerű állampolgárokat is az őt érintő “sértések” miatt, s az ilyen eljárások száma különösen Erdogan 2014. augusztusi elnökké választása óta szaporodott meg.

Bekir Bozdag török igazságügyi miniszter egy korábbi közleménye szerint az államfő megsértése miatt a török ügyészek mintegy 2 ezer eljárást indítottak 2014 óta.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez