Az Inter után a Milan is kínai kézbe kerül

Berlusconi exminiszterelnök elfogadta a kínaiak ajánlatát és eladja kedvenc futball csapatát. Az AC Milan értékét mintegy háromnegyed milliárd euróra becsülik, de a klubnak 200 millió eurós adóssága van. Mostanában nem megy igazán a Milannak, mely egykor Európa legjobb csapatai között volt.

Mit vállalnak a kínaiak? Először is letesznek 100 millió eurós letétet. Első menetben a klub 80%-a lesz az övék. A maradék húsz százalék fokozatosan kerül a kezükbe Berlusconi cégétől a Fininvest-től. A China Daily értesülése szerint a jövő héten alá is írják az előszerződést. A veterán miniszterelnök a klub örökös díszelnöke marad.

A szerződés aláírásától számított két teljes szezon után viszont minden a kínaiaké lesz. Vállalták: a következő két szezonban legkevesebb 340 millió eurót fektetnek be a piros-fekete csapatba. A fő helyi vetélytárs, az Internazionale már korábban egy kínai vállalkozásé lett 270 millió euróért.

Az olasz futball mellett a kínaiak érdeklődnek a spanyol és az angol bajnokság után. Mi ebben az üzlet a kínaiak számára? A fontosabb európai futball mérkőzéseket már látni lehet Kínában is, ahol tombol a fogadási láz. Jüan milliárdok cserélnek gazdát egy-egy fontosabb meccs alkalmából. A mérkőzések reklám értéke tehát nagyon nagy annak ellenére, hogy azokat több ezer kilométerre rendezik meg a Mennyei Birodalom határaitól.

A gyengélkedő olasz futball két sztárklubjának megszerzése tehát jó üzlet is lehet. Az olaszok futball mániája pedig közismert. Amikor megkérdezték Silvio Berlusconit, aki akkor Itália miniszterelnöke volt, hogy mit tart élete legnagyobb sikerének, akkor így válaszolt: “azt, hogy Ronaldinhót megszereztem a Milannak!”

Kép: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez