Miért baj, hogy az ifjú bin-Laden került előtérbe az al-Kaidában?

Mi mind Oszama vagyunk! – hangsúlyozza audióüzenetében Hamza bin Laden, a meggyilkolt al-Kaida vezér fia. Bosszúhadjárattal fenyegeti Amerikát nemcsak apja halála miatt, de azért is, mert az iszlám ellen harcol.

Hamza bin Laden erre példaként hozza fel Palesztinát, Afganisztánt, Szíriát, Irakot és Jement. Mindazokért bosszút állunk, akik az iszlámot védelmezték és Amerika megölte őket! – üzente Hamza bin Laden.

A húszas éveiben járó ifjú ott volt apjával Afganisztánban és Pakisztánban – emlékeztetett a brit The Guardian. Később Iránba ment és ott házi őrizetbe került. Ezért nem volt apja mellett, amikor az al-Kaida vezér házát lerohanták az amerikai kommandósok 2011 tavaszán. Oszama bin Ladent megölték. Hamvait a tengerbe szórták, nehogy a sírja körül zarándokhely alakuljon ki.

Az al-Kaida élén egyiptomi helyettese, Ajman al Zawahiri követte. Irányítása idején csökkent az al-Kaida befolyása az iszlamista mozgalmak között. A szervezetből kivált az iraki ág, mely létrehozta az Iszlám Államot Irak és Szíria területén. Abu Bakr al-Bagdadi, az Iszlám Állam vezére szakított az al-Kaidával. Sok szélsőséges iszlamista szervezet ezt követően letette a hűségesküt az Iszlám Állam vezérének.

Hamza bin Laden előtérbe állítása újra helyzetbe hozhatja az al-Kaidát, hiszen a huszonéves ifjú könnyebben meg tudja szólítani a fiatal nemzedékeket a muzulmán világban és azon kívül is. Hamza bin Laden hollétéről nincs biztos információ. Az amerikaiak szerint az al-Kaida Afganisztán és Pakisztán határvidékén tartja a főhadiszállását. Ez olyan törzsi terület, ahol sem Afganisztán, sem Pakisztán kormányának nincs igazán befolyása. A NATO legutóbbi csúcsértekezletén, Varsóban kiemelten foglalkozott Afganisztánnal már csak azért is, mert az onnan érkező több millió menekült komoly gondot jelenthet a NATO-tagállamoknak is.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez