Már nem akart élni – meghalt a főnökök főnöke

Elhunyt a szicíliai maffia volt vezetője, Bernardo Provenzano. Négy évtizedig keresték a rendőrök, majd 2006-ban fogták el, azóta börtönben volt, és nem akart már élni.

Nyolcvanhárom éves korában elhunyt szerdán Bernardo Provenzano, “a főnökök főnöke”, a szicíliai maffia, a Cosa Nostra 1993 és 2006 közötti vezetője – közölték az olasz büntetés-végrehajtási hatóságok. A corleonei születésű, 83 éves Bernardo Provenzano egy milánói kórházban hunyt el.

Az 1993 és 2006 között keresztapaként, olaszul a főnökök főnökeként ismert Provenzano 1993-ban lett a Cosa Nostra bűnszövetkezet főnöke, elődje, Toto Riina letartóztatásával. Provenzanót az olasz hatóságok 43 éven át körözték, mire 2006-ban letartóztatták egy Palermo közeli parasztházban.

Az 1933-ban született keresztapa már fiatalkorában belépett a maffiába. Bár Corleonéban született, de nem a corleonei család fejéhez, Michele Navarrához, hanem ellenfeléhez, Luciano Liggióhoz volt hűséges, aki az 1950-es végén vette át a maffia vezetését Navarra meggyilkolásával. A hatalomátvételt Provenzano is segítette, egyike volt a Navarrán rajtaütő fegyvereseknek.

A főnökök főnöke ellen 1963-ban adtak ki körözést az olasz hatóságok, miután a bérgyilkosként is tevékenykedő Provenzanónak nem sikerült megölnie a már kései Navarra egyik emberét. A szicíliai csendőrség viszont akkor próbált utána eredni Provenzanónak, amikor már nyoma veszett.

A maffiavezér után nem maradt más nyom, mint egy 1959-ben készült fotó. A hatóságokat végül azok a levélkék, valamint két csomag vezette nyomra 43 év után, amelyeket Provenzano felesége küldött rejtőzködő férjének egymást váltó futárokkal. Ez utóbbiaknak a stafétája rendszeresen Corleano körzetében ért véget.

Provenzanót háromszoros életfogytiglanra ítélték, eleinte kiemelt biztonságú olasz börtönökben töltötte büntetését. Az idős maffiavezér állapota ugyanakkor fokozatosan romlott, 2011-ben rákkal diagnosztizálták, és büntetése alatt többször öngyilkosságot kísérelt meg.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez