Akkor most mi is a helyzet a japán császárral?

Lemondhat a japán uralkodó. Az NHK közszolgálati televízió és a Kyodo hírügynökség közölte ezt a hírt, melyet a császári udvar sietett cáfolni. A politikai pártok mindenesetre hozzáláttak ahhoz, hogy módosítsák az alkotmány negyedik cikkelyét.

Ez jelenleg csak annyit mond ki, hogy ha a császár meghal, akkor utódának azonnal el kell foglalnia a trónt. A második világháború befejezése óta a császár csak formális szerepet tölt be Japánban. Az alkotmánymódosítás szerint viszont újra Japán államfője lenne. Hirohito császár, a jelenlegi uralkodó apja a világháború idején Japán hódító politikájának a szimbóluma volt, ezért a béke alkotmány csak névleges szerepet hagyott meg neki.

Akihito császár 1989-ben került a trónra. Jelenleg 82 éves. Az NHK és a Kyodo híre szerint azt mondta volna: csak addig maradok a trónon, ameddig teljes mértékben el tudom látni a feladataimat! A császárt 2003-ban prosztatarákkal műtötték. 2009-ben bypass szívműtétje volt. Télen súlyos influenzával küszködött. 2009 óta nem mond beszédet a nyilvánosság előtt.

A lemondás nem lenne precedens nélküli Japánban. 1817-ben lemondott a jelenlegi császár őse. Akihito a 125. császár a trónon. Ha lemondana, akkor a fia, Naruhito követné. Az 56 éves koronaherceg Oxfordban végezte a tanulmányait. Neje, Maszako egykor diplomata volt. Egyetlen lányuk van: Aiko hercegnő jelenleg 14 éves.

Az alkotmány módosítása különben is napirendre került Japánban, miután a konzervatív Abe Sinzo nagy győzelmet aratott a választásokon. A konzervatív vezető olyan új alkotmányt javasol, mely lehetővé tenné Japán újra felfegyverzését. A béke alkotmánya csak védelmi erőt engedélyez a távol keleti szigetországnak. A jelenlegi császár többször állást foglalt a béke mellett. 2015-ben, a 2. világháború befejezésének hetvenedik évfordulója alkalmából bocsánatot kért az áldozatoktól. A békés kapcsolatokat szorgalmazta Kínával és Koreával, melyek népe a legtöbbet szenvedett a japán megszállás idején. A trónörökös, Naruhito herceg osztja apja, a jelenlegi császár békepárti nézeteit.

Obama amerikai elnök Tokióban járva azt hangsúlyozta: az USA megvédi Japánt minden támadással szemben. Kína növekvő katonai ereje aggodalommal tölti el Japánt. Ezért kívánja a kormányzó párt módosítani az alkotmányt. A nemzeti érzület felszítása azért is előnyös lehet a miniszterelnök számára, mert a gazdaság negyedszázada stagnál Japánban, és az ország Kína mögött visszacsúszott a harmadik helyre a globális gazdasági versenyben.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez