Erdogan: a puccskísérletet leverték

Meghiúsították a péntek este kezdett puccskísérletet Törökországban – jelentette be a hajnali órákban Binali Yildirim miniszterelnök, és hasonló közlést tett a kormányzat több más tagja is.

“Az idióta puccskísérlet elbukott, a helyzetet gyakorlatilag ellenőrzés alatt tartjuk” – mondta a kormányfő az NTV hírcsatornának. Hasonlóképpen nyilatkozott Efkan Ala belügyminiszter, valamint a hírszerzés szóvivője is.

Binali Yildirim török miniszterelnök bejelentése szerint halálos áldozatai és sebesültjei is vannak a puccskísérlet keretében a parlament ellen Ankarában intézett támadásnak. Sajtójelentések hat civil halálos áldozatról számolnak be Isztambulban is.

Recep Tayyip Erdogan államfő követői megtámadtak puccsista katonákat Isztambulban, a Boszporusz fölött átívelő egyik hídon szombat reggel. A Reuters arról számolt be, hogy a puccsistákat körbevették és azelőtt támadták meg, hogy a rendőrök közbe tudtak volna avatkozni. Az Al-Dzsazíra pánarab hírtévé a honlapján korábban azt közölte, hogy az isztambuli Boszporusz-hídon 50 puccsista katona adta meg magát.

Legalább 60 ember meghalt szombatra virradóra Törökországban a katonai puccskísérlet idején, sokan közülük civilek – közölte egy török illetékes. A kormányhoz hű török erők eddig 336 embert vettek őrizetbe, többségük katona – tette hozzá. Korábban hírek szerint legalább 150-en megsebesültek.

A török elnökség bejelentése szerint a hadsereg F-16-os vadászgépei csapásokat mértek a puccsisták tankjaira az elnöki palota körül Ankarában. Lelőtték a lázadók egy helikopterét is a TURKSAT televíziós cég fölött.

Rendkívüli tanácskozásra hívta össze szombatra Binali Yildirim török miniszterelnök a parlament összes képviselőjét, miután a török hadsereg egy része előző este megpróbálta magához ragadni a hatalmat. Ismail Kahraman parlamenti elnök közölte: bombatalálat érte a parlament épületét, aminek következtében több rendőr megsebesült. Emberéletet nem követelt a légicsapás, és valamennyi képviselő menedékre lelt az épületben.

Biztonsági megfontolásokból a tengerészeti hatóságok lezárták a törökországi Boszporusz tengerszorost a tartályhajó-forgalom elől szombatra – közölte a Gulf Agency Company (GAC) hajózási ügynökség. Egyes teherhajók azonban továbbra is igénybe vehetik a Fekete-tengert a Földközi-tengerrel összekötő, kulcsfontosságú vízi útvonalat.

A puccsista katonák tovább folytatják a török parlament ellen a levegőből indított támadásokat – közölte szombat hajnalban egy magas rangú tisztségviselő. Elmondta azt is, hogy a zendülőket figyelmeztették, ha továbbra is megkísérlik a légierő gépeit bevetni, akkor a hadsereg lelövi e gépeket. A tisztségviselő hozzátette, hogy a 42 ankarai halálos áldozat mellett a hatalomátvételi kísérlet Isztambulban is emberéleteket követelt.

Legalább 42 ember vesztette életét Ankarában a török hadsereg egy részének a hatalom átvételére tett kísérlete közben indított támadásaiban – közölte a török főváros főügyészsége az NTV televíziónak nyilatkozva. Őrizetbe vettek tizenhárom katonát, akik a puccskísérlet alatt megpróbáltak behatolni az elnöki palotába. A hatalomátvételi kísérletnek Isztambulban is vannak halálos áldozatai.

Felszálltak a török légierő harci gépei, hogy megsemmisítsék a lázadók kezén lévő repülőket és helikoptereket – jelentette be Binali Yildirim miniszterelnök. Arról is beszélt, hogy a felkelők Ankarában és Isztambulban továbbra is tüzelnek a levegőből. A kormányfő a CNN Türk tévécsatornának elmondta, hogy a puccskísérlettel összefüggésben eddig több mint 130 embert vettek őrizetbe.

Harckocsik vették körül a török parlament épületét, majd bombatámadás érte az épületet, több civil megsérült. Az isztambuli Atatürk repülőtéren is lövések dördültek – egyes jelentések szerint ott is tankok nyitottak tüzet. Más források viszont arról számolnak be, hogy katonai helikopterekről kezdtek lövöldözni. Ankarában a rendőrség épületét bombázták le, hírügynökségi források szerint 17 rendőr halt meg. Az éjszaka folyamán egy, a puccsistákhoz tartozó helikoptert is lelőttek – közölte a török hírtelevízió.

Egyetlen képviselőnek sem esett baja a török parlamentet ért bombatámadásban, de néhány rendőr megsebesült – közölte Ismail Kahraman parlamenti elnök. Binali Yildirim miniszterelnök korábban azt mondta, hogy a támadásnak halálos áldozatai és sebesültjei is vannak. A parlamenti elnök most arról számolt be, hogy a találat a látogatóközpontot érte, miközben a képviselők egy biztonságos helyiségben tartózkodtak. Halálos áldozata pedig nem volt a támadásnak – tette hozzá.

Szemtanúk szerint csaknem 30 török katona letette a fegyvert az isztambuli Taksim téren azok közül, akik előzőleg a hadsereg egy részével megkísérelték átvenni a hatalmat az országban. A katonák átadták fegyvereiket az őket körbevevő fegyveres rendőröknek. Közben a CNN Türk magántelevízió beszüntette adását, a puccsisták foglalták el az épületet, és összecsaptak az Erdogán-párti civilekkel.

Két török ellenzéki párt is elítélte a törökországi államcsínykísérletet. A Köztársasági Néppárt elnöke közleményében megállapította: “Ez az ország már sokat szenvedett a katonai puccsok miatt. Nincs szükségünk arra, hogy ezek a problémák megismétlődjenek. A pártvezető hangsúlyozta, a jövőben is védelmezni akarja a török köztársaságot és a demokráciát. A Nemzeti Mozgalom Pártja elnevezésű nacionalista ellenzéki párt vezetője arról biztosította a kormányfőt, hogy pártja is támogatja a demokráciát és a nép szabad akaratát.

Az Európai Unió arra szólított fel a törökországi puccskísérletben érintetteket, hogy mielőbb térjenek vissza az alkotmányos rendhez. A 28 tagállam nevében Ulánbátorban kiadott nyilatkozatában Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság vezetője és Federica Mogherini kül- és biztonságpolitikai főképviselő leszögezte, hogy az EU a demokratikusan megválasztott török kormányt és a jogállamiságot támogatja.

A török vezetés meghiúsította a puccskísérletet – közölte Recep Tayyip Erdogan török elnök az isztambuli repülőtéren. Az államfő először jelent meg személyesen a nagy nyilvánosság előtt azóta, hogy a török hadsereg egy része tegnap este megpróbálta átvenni a hatalmat és összecsapásokat vívott a rendőrséggel. Az államfő hazaárulásnak minősítette a puccsot, amely szerinte az ország egysége ellen irányult. Erdogánt hatalmas tömeg üdvözölte az Atatürk repülőtéren.

Menczer Tamás a külgazdasági és külügyminiszter szóvivője az M1-nek azt mondta: 143 Törökországban lévő magyar regisztrált konzuli szolgálat honlapján. Mindenkitől azt kérik, hogy maradjanak a szállásukon, ne menjenek ki az utcára. A Törökországba készülő magyaroktól azt kérik, ha tehetik halasszák későbbre útjukat.

Barack Obama amerikai elnök a demokratikusan megválasztott török kormány támogatására szólít fel mindenkit – közölte a washingtoni Fehér Ház. Angela Merkel német kancellár tette közzé Twitter oldalán azt írta: Törökországban tiszteletben kell tartani a demokratikus rendet és mindent el kell követni az emberéletek megóvása érdekében. Szergej Lavrov orosz külügyminszter az alkotmányos keretek megtartását és a vérontás elkerülését sürgette. Brit kollégája Boris Johnson Twitteren fejezte ki mély aggodalmát a török “krízis” miatt és egyben azt tanácsolta állampolgárainak, hogy egyelőre kerüljék a nyilvános helyeket Törökországban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez