Méregdrága játékszerrel kényezteti magát a szváziföldi király

A világ egyik legszegényebb országának uralkodója egy „új” repülőgéppel, egy Airbus A340-300-assal bővítette magánflottáját, amit használtan vásárolt meg a tajvani China Airlines-tól. Ellenzői szerint III. Mswatinak csupán arra kell a repülőgép, hogy 13 feleségét luxusutazásokra és bevásárlásokra vigye New York-ba, Párizsba és Pekingbe, na meg persze oda, ahova még menni szeretnének – írja a news24 hírportál.

Ez a második repülőgépe III. Mswati királynak. Korábban egy McDonnel Douglas DC-9-es utasszállító repülőgéppel szelte az eget, amit mostantól csakis rövid távú utakra szándékozik használni. A hivatalos állásfoglalás szerint a botrányairól híres királynak azért volt szüksége egy nagyobb repülőre, hogy nemzetközi kötelezettségeit maradéktalanul teljesíteni tudja. Persze ezeknek a köteleségeknek a részleteiről már nem tett említést kormány és a királyi udvar.

Nem véletlen tehát, hogy az ellenzéki Pudemo párt végrehajtó bizottságának egyik tagja, Bongani Masuku „badarságnak”, „ostobaságnak” nevezte a beszerzést. Az ellenzéki politikus szerint a király fényűzés céljára vett még egy repülőgépet magának, amit nyilvánvalóan az állami kasszából fizettek ki. Masuku szerint III. Mswati király nemzetközi kötelességei pedig abban merülnek ki, hogy szemmel tartsa külföldi bankszámláit és méregdrága bevásárlásokra vigye 13 feleségét New Yorkba és Párizsba. A politikus hozzátette, hogy az új repülőgép vásárlásával a király gyakorlatilag szembeköpte az ország mélyszegénységében élő lakosságát, vagyis alattvalóit.

 b98

A több millió dollárba kerülő Airbus A340-300-aat a tajvani China Airlinestól vásárolták meg. Ezután pedig Hamburgba szállították, hogy a belső terét a király elvárásai szerint átalakítsák, ami szintén komoly pénzekbe kerül.

Közben Szváziföld a világ egyik legszegényebb országa, ahol az átlag élletartam 35 év, a lakosságnak közel 30 százaléka pedig HIV-fertőzött. Az uralkodó a népétől teljesen eltávolodva, elzárva él, tudomást sem véve arról, hogy mennyen szenvednek miatta az országban. A király ugyanis rendszeresen kiüríti az államkaszát, hogy finanszírozhassa saját hóbortjait. Ezért nem meglepő, hogy alig van működőképes kórház és iskola az országban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez