Trump: Amerika nem védi meg automatikusan NATO-szövetségeseit

A republikánus elnökjelölt hangsúlyozta, hogy ha a Fehér Házba kerül, akkor véget vetne az USA eddig diplomáciájának, mely a világ rendjének fenntartására irányul. America First! Amerika mindenekelőtt! – ez volt a választási kampány egyik fő jelszava, és Donald Trump ezt valósítaná meg a nemzetközi kapcsolatokban is.

Mit jelent ez a gyakorlatban? A balti államok nem kapnának automatikus védelmet a NATO-tól, és főként az USA-tól, ha Oroszország megtámadná őket?

Először is azt nézném meg, hogy mit tettek az érintett államok a közös NATO-védelemért. Ha megtettek mindent, akkor megkapják a védelmet – mondta Donald Trump a New York Timesnak Clevelandben.

A republikánus elnökjelölt többször kifogásolta, hogy Amerika rengeteg pénzt költ arra, hogy fenntartsa a rendet a világban, míg a szövetségesei csak jóval kisebb katonai kiadásokat vállalnak. “Nekünk 800 milliós kereskedelmi deficitünk van!” – hangsúlyozta Trump. Nyilvánvalóvá tette, hogy a szövetségesek csakis akkor számíthatnak amerikai katonai védelemre, ha maguk is fokozzák védelmi kiadásaikat, és Washington úgy ítéli meg: neki is érdeke a szövetségesek megvédése.

Obama elnök Varsóban nemrég megerősítette a NATO-csúcskonferencia folyamán: az USA a NATO-tagállamok határait éppúgy megvédi, mint a saját határait! Eddig a republikánusok is ezen a véleményen voltak, de Donald Trump ezen változtatna. Ez azt is jelenti: az USA a jövőben kevesebbet foglalkozna azzal, hogy a szövetséges országokban milyen a politikai rendszer. Törökország kapcsán Trump kijelentette: ő nem szólna bele abba, hogy Erdogan elnök milyen módszerekkel tisztogat a sikertelen puccs után. Kerry külügyminiszter felhívta a török elnök figyelmét arra, hogy a NATO-szövetség azt is jelenti: a tagállamok betartják a jogállami normákat!

Donald Trump Clevelandben a Republikánus Párt hivatalos elnökjelöltje lett. Nézetei tehát sokkal fontosabbak, mint korábban, hiszen komoly esélye van arra, hogy bekerüljön a Fehér Házba. Ha elnökként is meg akarja valósítani jelenlegi nézeteit, akkor sok nemzetközi szerződést is módosítania kell – hiszen a NATO alapokmánya is kimondja a szövetségesek védelmét épp úgy, mint a Japánnal és Dél-Koreával fennálló érvényes szerződések.

Az USA egymaga többet költ katonai célokra, mint a világ 10 más nagyhatalma. Ebből az amerikai hadiiparnak hatalmas profitja van, és ezt Donald Trump aligha hagyhatja figyelmen kivül, ha bekerül a Fehér Házba. Az Egyesült Államokban egyáltalán nem szokatlan, hogy az elnökjelöltek hangzatos ígéreteiből szinte semmi sem valósul meg, mert a befolyásos lobbik minden körülmények között keresztül tudják vinni az akaratukat…

Fotó: Flickr

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez