Egy korszak vége: búcsú a VHS-től

Tudtuk, hogy ez a nap is eljön: legördült az utolsó VHS videólejátszó a japán gyártósorról. A nehézkes, ám mindenki által jól ismert gép népszerűségét az 1970-es, 80-as években élte, de régóta letaszították trónjáról a fejlettebb technológiák.

Legördült a gyártósorról a világ utolsó videómagnója. Az egykor virágzó házimozi-technológiát nem gyártják többé. A Funai Electric volt a világon az utolsó cég, mely még kitartott, de most ott is azt mondják: nem volt rá kereslet és nehéz volt alkatrészeket beszerezni hozzá, így úgy döntöttek, leállnak a gyártással.

Az elmúlt években a legtöbb régi videómagnót Észak-Amerikában adták el, beleértve a Sanyo termékeit. A főként 70-es, 80-as években népszerű gépet, melyekre nálunk családi vállalkozások épültek videotékák formájában, háttérbe szorította a DVD és más fejlett technológia.

A Panasonic néhány évvel ezelőtt mondott le a VHS-ről, a Funai volt az utolsó bástya azóta – mondta a cég szóvivője a South China Morning Postnak. Az eladások azonban jelentősen csökkentek, nem volt értelme folytatni a termelést.

VHS_recorder,_camera_and_cassette

A Funai a bejelentés óta számos hívást kapott kétségbeesett VHS videószalag tulajdonosoktól, hogy még nem másolták le régi esküvős videóikat digitális lemezre, mi lesz velük most?

A Sony tavaly jelentette be, hogy nem árulnak több Betamax videókazettát, ami szintén egy legendás történet végét jelentette. A Betamax egy régi otthoni videókazetta-típus, melyet a Sony fejlesztett, és amelyet végül legyőzött a VHS videóformátum. A Sony ugyan abbahagyta a Betamax felvevők gyártását 2002-ben, de a vaskalapos rajongók megtartották a szalagokat.

Valószínűleg ez lesz a helyzet a VHS videószalaggal és lejátszókkal is. Bár már nem gyártják a technológiát, még talán hozzá lehet jutni pár lejátszóhoz, hogy a padláson rejtegetett kazettáinkról visszanézzük régi emlékeinket, vagy tévéből felvett filmjeinket. R.I.P. VCR.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez