Videó került elő arról, ahogyan beszerelik a robbanószerkezetet Pavel Seremet kocsijába

Jurij Lucenko ukrán főügyész közölte pénteken, hogy nem egy tettes, hanem egy csoport követte el azt a robbantásos merényletet, amelybe a héten belehalt Pavel Seremet ismert újságíró, s a feltételezett elkövetőkről videofelvételek vannak a nyomozást végső hatóságok birtokában.

“Megvizsgálunk minden videóanyagot, köztük azokat is, amelyek az interneten váltak ismertté. Megismétlem, egyelőre annyit mondhatok, hogy nem egy gyilkos volt, hanem egy csoport, s az elkövetők egy része rajta van a felvételeken” – jelentette ki a tisztségviselő Ungváron tartott sajtótájékoztatóján.

Az Obozrevatyel című ukrán hírportál pénteken közzétett egy olyan videót, amelyet térfigyelő kamerák által rögzített felvételekből vágtak össze. A képeken a hírportál szerint a feltételezett tettesek láthatók – egy férfi és egy nő -, akik egymással összedolgozva beszerelik a robbanószerkezetet az újságíró által használt autó alvázába.

Lucenko bejelentette, hogy a hatóságok ki fogják hallgatni a Kijevben Kreml-barátnak tartott 17-es tévécsatorna újságíróit, akik “véletlenül” elsőként értek a tetthelyre, gyakorlatilag azonnal a robbanás bekövetkezte után. A csatorna azzal magyarázta gyorsaságukat, hogy forgatócsoportjuk Vitalij Klicsko főpolgármesterrel készült interjút felvenni, s rá vártak. Klicsko azonban hétfő óta szabadságon van és családjával külföldön nyaral, így a gyilkosság napján sem volt már az ukrán fővárosban. Erről Zorjan Skirjak, a belügyminiszter tanácsadója tájékoztatta a közvéleményt.

A főügyész bizonyosnak nevezte, hogy a vizsgálatokban részt vevő amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) képviselőinek segítségével rövid időn belül megállapítják a robbanóanyag típusát, ami jelentősen előrelendítheti a nyomozást.

A 44 éves minszki születésű, öt éve Kijevben élő, orosz állampolgárságú Seremet szerdán vesztette életét, miután felrobbant vele az autója a forgalmas reggeli órákban az ukrán főváros központjában. Az újságíró korábban fehérorosz és orosz tévécsatornáknál dolgozott, főként innen vált közismertté és szerzett a szakmájában hírnevet. Ukrajnában az Ukrajinszka Pravda hírportál munkatársa volt, és egy ideig az egyik hírrádió műsorvezetője.

Fotó: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez