Így érvelt a felesége mellett Bill Clinton

Bill Clinton szerint felesége, Hillary az, aki igazi változást hoz, és a demokraták a lehető legjobb jelöltet választották meg – jelentette ki kedden a volt amerikai elnök Philadelphiában az amerikai Demokrata Párt országos elnökjelölt-állító konvencióján. Bill Clinton, az Egyesült Államok 42. elnöke hol romantikus hangot ütött meg, hol szenvedélyesen beszélt feleségéről, hosszasan és részletesen ecsetelve a frissen megválasztott elnökjelölt érdemeit.

“1971 tavaszán találkoztam egy lánnyal, ott állt egy nagyon hosszú folyosó végén, szemeztem vele, ő viszonozta, aztán odajött, bemutatkozott, és megkérdezte, hogy ki vagyok. Nem jutottam szóhoz” – kezdte beszédét az exelnök, aki aztán hosszasan ecsetelte több mint negyven éve tartó kapcsolatukat. Némelyek meghökkenésére még azokat a pillanatokat is felidézte, amikor Hillarynak elment a magzatvize.

Bill Clinton, a változatlanul kiváló szónok, felvillanyozta hallgatóságát, és a tapsokból és üdvrivalgásokból kiderült, hogy meg is győzte azt. A volt elnök erőteljes és nagyon személyes – anekdotákkal és családi élményekkel is megtűzdelt – beszédben állt ki felesége mellett.

Dinamikus, felelősségteljes politikusként jellemezte Hillaryt, hangsúlyozva, hogy ő az, aki képes igazi változásokat hozni, és személyében a demokraták a lehető legjobb elnökjelöltet választották meg. “Született vezető” – mondta róla, és hozzátette, hogy “átkozottan jó” a lehetőségek felismerésében, a kockázatok csökkentésében és a változások megvalósításában.

A nyáron hetvenedik születésnapját ünneplő Bill Clinton házastársa elmúlt negyven esztendőben elért eredményeit is felidézte, kezdve az egyetemi évektől, amikor még mindketten joghallgatók voltak.

Bill elmondása szerint Hillary már akkor a szegényeknek adott ingyenes jogi tanácsokat, a hetvenes években pedig a többi között elutazott Alabamába, hogy leleplezze egy szegregációs (vagyis faji előítéletekkel terhelt) iskola gyakorlatát. Az elnök sorolta a volt first lady próbálkozásait az egészségbiztosítási reform kidolgozására, munkáját a szegények és az elesettek helyzetének javítására, aktivitását a gyermekek érdekében.

Arra kérte a szavazókat, hogy “öleljék magukhoz” az igazi Hillaryt.

Az exelnök szerint a republikánusok afféle “papírmasé figurát” csináltak Hillaryből, aki azonban – a volt elnök véleménye szerint – nem olyan, mint amilyennek lefestik.

“Az igazi Hillarynek még mindig vannak barátai Arkansas államban, az igazi Hillary megbecsülést és heves támogatást vívott ki magának azok körében, akikkel élete különböző szakaszaiban együtt dolgozott, beleértve a világ vezető politikusait, akik tudják róla, hogy alkalmas, egyenes és megbízható ember” – fogalmazott Bill Clinton.

Majd feltett egy magvas kérdést: mi a különbség aközött, amit ő mond Hillaryről és amit a republikánus konvención mondtak róla?

“Az egyik a valóság, a másik csak kitaláció” – válaszolta meg mindjárt a kérdést.

Beszéde vége felé Bill Clinton az amerikai társadalom különböző csoportjait is megszólította: a bevándorlókat, a muszlimokat és a nőket.

A beszéd egyébként olyannyira személyes hangvételű volt, hogy egy pillanatra még a Clinton-házaspár házassági gondjai is fölsejlettek:

“Soha nem hagy el titeket. Soha nem hagyott el engem sem” – fogalmazott a korábbi amerikai elnök.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez