Terrorellenes csomagot hirdetett és nem változtat a menekültpolitikán Merkel

A globalizáció árnyoldalai próbára teszik Németországot és Európát, de továbbra is kétségtelen, hogy “meg tudunk birkózni” a történelmi kihívással – mondta Angela Merkel német kancellár csütörtökön Berlinben.

A kancellár rendkívüli sajtótájékoztatóján megismételte 11 hónappal ezelőtti híres kijelentését, miszerint Németország megbirkózik a menekültválsággal (“wir schaffen das”).

A würzburgi és az ansbachi támadás az eddigi adatok szerint iszlamista terror volt, amelyet Németországba menekültként érkezett emberek követtek el. A hatóságok mindent megtesznek a “megrázó és elszomorító” bűncselekmények feltárásáért – tette hozzá. Ezzel “a sok ártatlan menekültnek is tartozunk” – mondta.

A kancellár kilenc pontból álló terrorellenes biztonságpolitikai programot terjesztett elő a hatóságok előzetes adatai szerint az iszlamista hátterű würzburgi és ansbachi terrortámadásra reagálva.

Merkel rendkívüli tájékoztatóján rámutatott, hogy a két merényletet – amelyben az elkövetők meghaltak és összesen húszan megsebesültek – olyan emberek követték el, akikre a támadásig nem figyeltek fel a biztonsági szervek. Ezért jobb korai figyelmeztető rendszerre van szükség.

Meg kell erősíteni a rendőrséget és jobban be kell vonni a hadsereget (Bundeswehr) a terror elleni küzdelembe. Folytatni kell az internetes bűnözés ellen felállított hatóság (CITIS) kiépítését, fejleszteni szükséges a terrorizmus tudományos kutatását, javítani kell az uniós együttműködésen, szorosabbra kell fűzni az együttműködést az Egyesült Államokkal – a hírszerzés területén is -, és uniós szinten szigorítani kell a fegyvertartási szabályokat – sorolta. Kilencedik pontként említette a kitoloncolások következetesebb végrehajtását.

Kép: flickr

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez