Mérföldkő a mamutklónozásban

Régóta izgatja már a tudósokat a mamutklónozás lehetősége. Most oroszok és koreaiak fogtak össze, hogy létrehozzák a mamuttanulmányok világközpontját a jakutföldi Északkeleti Föderációs Egyetemen.

Jelenleg két lehetséges módszert különböztetnek meg a mamutklónozásra a tudósok, az egyik az aktív sejtek keresése, a másik a mesterséges DNS-szintézis – nyilatkozta Szemjon Grigorjev, az Északkeleti Föderációs Egyetem vezető kutatója a The Siberian Times cikkében. Az egyetem 2012 óta keresi az aktív sejteket a Koreai Biotechnológiai Alappal közösen.

A tényleges klónozás elősegítéséhez az egyetemhez kapcsolódó intézetet hoznak létre – tájékoztatott az Interfax orosz hírügynökség. Az úgynevezett mamuttanulmányok világközpontjától olyan mértékű paleontológiai kutatásokat várnak, amelyekkel végleg klónozhatóvá válnak az egykori nagytestűek.

A nagy projekt mellett egyéb feladatokat is kell teljesítenie az intézetnek: emelje az orosz tudomány versenyképességét a paleontológia területén és növelje a régió turisztikai vonzerejét.

Az intézetben orosz és koreai tudósok fognak együtt dolgozni. Köztük van Hwang Woo-Suk is, akit bár hamis őssejt kutatások miatt 2006-ban eltanácsolt a Szöuli Nemzeti Egyetem, még mindig komoly szaktekintélynek számít a klónozásban.

Kép: Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez