Napenergiával működik az OTP Horvátországban

Számos alternatív energiaforrás létezik, ezeket a modern világ egyre jobban igyekszik kihasználni. Horvátországban az OTP leánybankjai elsőként élnek a Nap adta lehetőségekkel, ezekből fedezik a villamos energia egy részét.

Ráadásul a horvátországi OTP az ország bankjai közül az első, mely saját forrásból állít elő energiát épületei működéséhez. Zadarban, ahol a napokban helyezték üzembe az új naperőművet, a fotovoltaikus rendszer által előállított energiát az irodaházban légkondicionálásra, világításra, liftek üzemeltetésére használják. A zadari energiaforrás a horvát környezetvédelmi és energiahatékonysági alappal kötött társfinanszírozási szerződés keretében jöhetett létre, 313 000 kunából (kb. 13 millió forint), ami várhatóan 8,5 év múlva meg is térül.

A zadari létesítmény a horvát OTP második naperőműve, a dubrovniki irodaház tetején lévő, 25 kWp teljesítményű már egy éve üzemel. Dubrovnikban a 361 000 kunás beruházást a bank teljes egészében önerőből valósította meg. Jövőre készül el a harmadik naperőmű, a pulai üzletközpont tetejére. A világ első ilyen erőműve egyébként a Mojave-sivatagban épült 1982-1988-ban.

 „Bankunk környezetvédelmi hatásának csökkentése kiemelt szerepet kap az OTP banka üzleti stratégiájában. Mivel elsősorban a tengerparti városokban vagyunk jelen, kézenfekvő volt, hogy a megújuló energiaforrások közül a napenergiát hasznosítjuk. Köszönjük a horvát környezetvédelmi és energiahatékonysági alapnak, hogy bennünk látták meg a legalkalmasabb partnert e támogatás felhasználására. A jövőben is szeretnénk olyan projekteket megvalósítani, amelyek célja a megújuló energiaforrások felhasználása” – mondja Békeffy Balázs, a horvát OTP banka vezérigazgatója.

2003-ban több mint 700 megawattóra energiát állítottak elő világszerte napenergiából. A hagyományos erőművekkel ellentétben a naperőmű nem termel szén-dioxidot, így nem járul hozzá a globális felmelegedéshez. Ezzel az OTP banka uniós energiahatékonysági iránymutatásoknak is eleget tesz. A „Zöld utat a környezetvédelemnek” elnevezésű programmal pedig a bank célja, hogy csökkentse környezeti lábnyomát, növelje az energiahatékonyságot és javítsa saját hulladékgazdálkodási rendszerét.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez