Brexit: Nagy-Britannia csak 2019 végén hagyhatja el az EU-t

Erről tájékoztatta bizalmasan Theresa May kormánya a londoni City vezető üzletembereit. Így értesült a Sunday Times. A lap szerint több oka is van annak, hogy a kilépési gombot May miniszterelnök csak a jövő év végén akarja megnyomni.

Az EU alapszerződésének 50. pontja mondja ki, hogy csakis a kilépni akaró állam vezetője indíthatja el a távozási folyamatot. May miniszterelnök többször is közölte: idén már semmiképp sem nyomja meg a kilépési gombot. A Sunday Times szerint erre jövőre is csak az év vége felé kerülhet sor. Azután pedig két évig tarthatnak a kilépési tárgyalások.

Miért? Elsősorban azért, mert az EU két vezető államában, Franciaországban és Németországban választások lesznek. Ráadásul különböző időben: Franciaországban tavasszal és Németországban ősszel. Milyen kormány alakul majd Párizsban és Berlinben? Sok függ ettől az egész EU számára és persze London számára is a Brexit miatt. De nemcsak ez az akadály: Nagy-Britannia teljesen felkészületlen a kilépésre! Őfelsége kormányában van ugyan már egy Brexit minisztérium, de az állások fele betöltetlen! Aki ért az uniós ügyekhez, az nem híve a kilépésnek. Aki helyesli a Brexitet, mint David Davis miniszter, az nem ért hozzá! Még azt sem tudják Londonban, hogy milyen kérdéseket tegyenek fel Brüsszelben, ha csakugyan megindulnak a tárgyalások.

Közben a pénzügyminiszter közölte: a brit állam átvállalja az EU-tól a támogatások kifizetését. Elsősorban a mezőgazdasági és a tudományos kutatási szektor az, melyek számára létfontosságúak az uniós pénzek. Őfelsége kormánya majd az EU helyére lép – ígérte a pénzügyminiszter. Miből fizet London? Egyelőre ezt senki sem tudja. Ezért is kell a döntést minél tovább halogatni. Így lehet, hogy Nagy-Britannia csak 2019 végén távozik az EU-ból – írja a jólértesült Sunday Times.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez