A Google is India függetlenségét ünnepli

Augusztus 15-e az indiai függetlenség napja – 1947-ben ezen a napon az ország megszűnt a brit korona ékköve lenni. Az ünnepnek még a google is jelét adta.

A nemzeti ünnep alkalmából beszédet mondott India miniszterelnöke, Narendra Modi Új-Delhiben. Méltatta azt a jelentős momentumot, amellyel 1947-ben India elszakadt Nagy-Britanniától, majd feloszlott Indiára és Pakisztánra. Utóbbiból végül Pakisztán és Banglades lett.

Naredra Modi beszédét a Vörös Erőd előtt tartotta, melyet egy 2007-ben nyilvánított a világörökség részének az UNESCO. 1947-ig, India függetlenségének elnyeréséig a britek katonai támaszpontként használták, ma India szuverenitásának jelképe és Delhi egyik legfőbb turistalátványossága.

modi

„Ezen a különleges napon üdvözlöm az indiaiakat, és azon indiai közösségeket, akik a tengeren túl élnek” – kezdte beszédét a miniszterelnök. Modi kiemelte, hogy Indiának a jövőben még többet kell fejlődnie, kulturálisan, társadalmilag és technikailag is.

„Erőszaknak nincs helye hazánkban. Egy nemzet, melyet megosztanak a kasztok és a vallások, nem tud nagy dolgokat elérni. Felül kell emelkednünk ezeken, és erős, sikeres Indiát hozhatunk létre. Az elmúlt évtizedek alatt sok minden történt. Ma már nem elég az embereknek, ha nyilatkozatot teszünk, és nagy politikai tervekről beszélünk. Gyökeres változásokra van szükség” – tette hozzá.

A Google is ünnepli ma az indiai függetlenség napját. A helyi internetes kereső kezdőlapjának illusztrációján Jawaharlal Nehru, az első indiai miniszterelnök történelmi beszéde elevenedik meg, melyet a parlamentben tartott 1947. augusztus 15-én.

google-doodle-i-day-2016_759

India egyébként osztozik a függetlenség napján Dél-Koreával, mely szintén 1947-ben szabadult fel a japán gyarmati uralom alól. Ott is történelmi helyszínt ábrázoló emblémával jelent meg a Google kezdőlapja. Egy nappal korábban, augusztus 14-én Pakisztánban szintén különleges illusztráció jelent meg a kereső oldalán.

A függetlenség napján támadás is történt. Egy fegyveres lövöldözni kezdett Kasmírban, India muzulmán többségű régiójában. Összesen 10 rendőr sérült meg, közülük hárman súlyosan. A hatóságok Kasmír nagy részén kijárási tilalmat rendeltek el. Kasmírt 1947-ben osztották fel India és Pakisztán között, azóta rendszeresek a felkelések, a lázadó szeparatista csapatok rendszeresen összecsapnak a rendőrséggel. Céljuk a Times Live szerint az, hogy függetlenek legyenek, vagy egyesüljenek Pakisztánnal. Narendra Modi beszédében nem tért ki a kasmíri helyzetre, csupán arra, hogy nem tűri az erőszakot az országban.

„Ez az ország nem tolerálja a terrorizmust és a terroristákat. India soha nem fog meghajolni a terroristák előtt” – mondta 1947. augusztus 15-én Jawaharlal Nehru is. Aki azon a napon lett India első miniszterelnöke, és szintén a Vörös Erőd előtt tartotta magasba nemzeti zászlót. Ebből azóta hagyomány lett.

i-day
Jawaharlal Nehru beszéde a parlamentben, 1947. augusztus 15-én.

modi1

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez