A dzsihádújoncok nem ismerik a Koránt

Az Iszlám Állam hadseregébe jelentkező külföldi újoncok háromnegyede minimális vallási ismeretekkel rendelkezik. Csak 5 százalék vallja azt, hogy jól ismeri a Koránt. Az, aki ebbe a kategóriába tartozik, egyáltalán nem kíván mártír lenni.

Ez derül ki abból a felmérésből, melyet az AP hírügynökség végzett több mint négyezer dzsihádújonc jelentkezési lapját átvizsgálva.

A Szíria és Irak területén működő Iszlám Állam a felvételi kérdőíven három választ ad meg a vallási ismereteket tekintve: minimális, közepes és haladó. A döntő többség, vagyis 74% azt vallotta: csak nagyon kevés ismerete van az igaz hitről. Mindössze öt százalék állította, hogy jól ismeri a Koránt. Mindenkit fejbekólintott az a kérdés: kit értesítsünk halála esetén?

Nem vallási okból jelentkeznek a fiatalok az Iszlám Állam soraiba, hanem azért, mert frusztráltak és tartozni akarnak valahova. Azonkívül izgalmat remélnek – mondja a CIA pszichológus szakértője. Azon sem csodálkozik nagyon, hogy a leginkább vallásos dzsihádharcosok akarnak a legkevésbé mártírok lenni. Idézi Tarik Ramadan hittudóst, aki szerint az Iszlám Állam szemben áll a Koránnal. Az ugyanis elítéli ártatlan emberek meggyilkolását, különösen ha muzulmánokról van szó. Tudják ezt valószínűleg az Iszlám Állam vezetői is, akik agymosásnak vetik alá a külföldről érkezett újoncokat. A kiképzésnek ez alapvető része, mert a halkszavú és barátságos imámok arra buzdítják a dzsihádharcosokat, hogy áldozzák fel magukat az iszlámért, amiről jóformán semmit sem tudnak…

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez