Eufráteszi pajzs – török tankok Szíriában, kiürített települések Törökországban

A török hatóságok biztonsági célból ideiglenesen kitelepítették a szíriai határ mentén fekvő Karkamis város és hat környező falu lakosságát, mielőtt szerda hajnalban tüzérségi és légi támadás indult volna az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet ellen az észak-szíriai Dzserablúsz körzetében – jelentette be kedden Efkan Ala belügyminiszter Ankarában az Anadolu török állami hírügynökségnek adott interjúban.

A hadművelet az Eufráteszi Pajzs (Firat Kalkani) elnevezést kapta.

Ala hangsúlyozta: Törökország nem nézi tétlenül, hogy terrorszervezetek veszélyeztetik a területét. Kedden 9, Dzserablúszból indított aknagránát csapódott Karkamisba, az egyik az önkormányzat épületének kertjébe zuhant.

Hajnalban lépték át a török harckocsik átlépték a szíriai határt, és lövik az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet állásait Dzserablúsz környékén – jelentette szerdán a Habertürk televízió. Az értesülések szerint a mintegy 20 tank egyelőre egy kilométernyire hatolt be Szíria területére.

Egyes – meg nem erősített – sajtóinformációk szerint harckocsik mellett a török szárazföldi erők különleges egysége is csatlakozott az Eufráteszi Pajzs (Firat Kalkani) elnevezésű hadművelethez, ők egyebek között egy aknamentes “folyosó” kialakításában segítenek.

A török művelethez a terepen olyan szíriai ellenzéki fegyveres csoportok is csatlakoztak, amelyek Ankara támogatását élvezik a szíriai belháborúban.

Recep Tayyip Erdogan Ankarában hangsúlyozta, hogy Törökország mindig is csak a szíriai nép megsegítésére gondolt, és nincs egyéb más szándéka.

Erdogan merősítette, hogy Törökország katonai műveletet indított Észak-Szíriában az Iszlám Állam és a kurd harcosok ellen, hogy véget vessenek a török határ elleni támadásoknak. Török illetékesek szerint török különleges erők és sugárhajtású gépek amerikai harci repülők támogatásával szerda hajnalban hadműveletet indítottak, hogy kiűzzék a dzsihadistákat a határ térségéből.

 

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez