Túlélők után kutatnak afrikai migránsok Olaszországban

Körülbelül 20 afrikai csatlakozott azokhoz az önkéntesekhez Olaszországban, aki a földrengés sújtotta helyszíneken kutatnak a túlélők után. A tragédia ellenére azonban továbbra is nem kívánt vendégnek számítanak Olaszországban, ahol a menekültválság óta tetőfokára hágott az idegengyűlölet.

Továbbra is nagy erökkel, éjjel-nappal kutatnak a túlélők után Olaszországban, ahol a legutóbbi információk szerint 267 ember veszítette életét és legalább 400-an kerültek kórházba a földrengés után – írja a Reuters hírügynökség. A mentőegységek munkáját helyi önkéntesek segítik, akikhez nem rég egy 20 fős, afrikai migránsokból álló csoport is csatlakozott.

„Önszántukból jöttek, hogy segítsenek” – mondta Letizia Dellabarba, a Human Solidarity Group (GUS) munkatársa, hozzátéve: a szervezete segédkezett abban, hogy az önkéntes afrikaiakat eljuttassák a földrengés pusztította településekre, köztük Pescara del Trontóba. A helyszínen narancssárga színű overálba bújtak, majd a szükséges eszközökkel tereprendezésbe kezdtek, hogy leszállópályát alakítsanak ki a mentőhelikopterek számára. Ezt követően sátrakat állítottak fel, törmelékeket szállítottak el. Pihenőidőben  imádkoztak, majd ismét munkába áltak. A segédkező migránsok egyébként mind muszlimok voltak,  Nyugat-Afrikából: Szenegálból, Beninből és Nigerből érkeztek Olaszországba.

mig22

A segítségük azonban nem hatotta meg a szélsőjobbos lapokat, melyek a szörnyű tragédia ellenére továbbra is táplálják a migránsok elleni gyűlöletet az országban. A Libero című lap például azt vetette fel, hogy a földrengés áldozatait miért tornatermekben szállásolja el a kormány, miközben az afrikai migránsokat szállodákban helyezik el. A cikkhez képeket is csatoltak, amelyeken mosolygós arcú migránsokat láthatók egy jól karbantartott szálloda elött, miközben a földrengés áldozatai a tornatermekben, a földön fekszenek.

Nem mulasztották el megemlíteni azt sem, hogy 2014 óta több mint 420 ezer, migránsokkal teli csónak és hajó érkezett az olasz partokhoz. A kormányt pedig azzal vádolják, hogy nem tesz semmit annak érdekében, hogy a migránsokat feltartóztassák és megakadályozzák abban, hogy eljussanak Olaszországba.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez