Hídavatás Európa és Ázsia között 900 millió dollárért – videó

A világ legszélesebb hídja köti össze Isztambul európai és ázsiai részét. Erdogan elnök, aki Törökország legnagyobb városának polgármestere volt, mielőtt országos karriert futott volna be, ezzel a híddal is szimbolizálni akarja a nemzet egységét.

Erre ugyancsak szüksége van, hiszen az elvetélt puccs megmutatta: óriási ellentétek vannak az országban és magában az elitben is Törökországban.

Az ellenzék a hídavatás kapcsán is bírálja Erdogant. Egyrészt fáraókhoz méltó költekezést rónak fel az elnöknek, hiszen 900 millió dollár nagyon nagy pénz egyetlen hídért. Másrészt a környezetvédelmi szempontokra hívják fel a figyelmet: a forgalmas híd túl közel van Isztambul legfontosabb víztározójához.

 

Az egykori Konstantinápoly polgármestere viszont abban reménykedik, hogy az Európa és Ázsia közötti forgalom harminc-harmincöt százalékát veszi át az új, rendkívül széles híd. Márpedig Isztambul forgalma meglehetősen kaotikus, így a harmadik nagy híd sokat tehet a 15 milliós nagyváros normális hétköznapjaiért. Lesz-e ez a híd a nemzeti egység szimbóluma – ahogy Erdogan elnök szeretné? Az államfő úgy kíván nemzeti egységet teremteni, hogy közben harcol az Iszlám Állam, a kurdok fegyveres szervezete és Gülen prédikátor hívei ellen. Így nem tűnik könnyű vállalkozásnak a nemzeti egység megteremtése a 80 milliós Törökországban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez