Török légicsapások, civil halottak Szíriában

Legalább harmincöt civil meghalt és mintegy hetvenen megsebesültek vasárnap a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd fegyveres szervezet észak-szíriai állásai elleni török légicsapásokban és ágyútűzben – közölte a kiterjedt szíriai aktivistahálózattal dolgozó Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű civil szervezet.

A török hadsereg Dzseb el-Kussza és al-Amarna településeket támadta. Mindkét település a törökországi támogatású szíriai felkelők által a héten elfoglalt Dzserablúsz, valamint az YPG vezetésű Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű ernyőszervezet kezén lévő Manbídzs észak-szíriai városok között fekszik. Előbbiben 20 ember halt meg és 50-en sebesültek meg, utóbbiban legalább 15-en vesztették életüket és 20-an szereztek sebesüléseket.

Az OSDH tájékoztatása szerint a szíriai felkelők további településeket foglaltak el a kurd vezetésű erőktől Dzserablúsz környékén. Az SDF-fel szövetséges Dzserablúszi Katonai Tanács nevű szervezet kivonult al-Amarnából és Ajn al-Bajda településekről, amikor a felkelők török tankok kíséretében megérkeztek – közölte a civil szervezet. Egy felkelőparancsnok pedig azt mondta, hogy Dabisz települést is irányításuk alá vonták.

Törökország szerdán indította meg az úgynevezett Eufráteszi Pajzs hadművelet, amelynek célja az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet és a kurd erők visszaszorítása a török határ menti szíriai területekről. Ankarát kifejezetten aggasztja a kurdok térnyerése Észak-Szíriában. Attól tart, hogy ha a kurdok megvetik a lábukat az észak-szíriai területeken, akkor idővel a dél-törökországi és észak-iraki kurdokkal egy közös közigazgatási rendszert akarnak majd létrehozni.

Ankara azt akarja elérni, hogy az Egyesült Államok támogatta kurd vezetésű erők az Eufrátesz keleti oldalára vonuljon vissza.

Bár az Iszlám Állam elleni harc egyik legütőképesebb szervezetének bizonyuló kurd vezetésű SDF-et az Egyesült Államok támogatja, Washington látszólag nem áll ellen Ankara terveinek. Joe Biden amerikai alelnök szerdai ankarai látogatása alkalmával úgy nyilatkozott, hogy az YPG elveszti az Egyesült Államok támogatását, amennyiben nem vonul vissza az Eufrátesztől keletre fekvő területekre.

A török hadsereg páncélosai szombaton első ízben csaptak össze az SDF-fel Dzserablúsztól északnyugatra.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez